Олег Ляшко у Вінниці смакував лляною олією

Новини Вінниці / Олег Ляшко у Вінниці смакував лляною олією

Сьогодні , 24 квітня, у Вінниці лідер Радикальної партії Олег Ляшко відвідав місцеве підприємство ViOil, де як сам зазначив, пригадав смак дитинства. Приємні спогади головний радикал країни відчув під час дегустаціїпродукції, яку виробляє компанія. Щоправда, до смаку Олегу Валерійовичу прийшлася лише лляна олія. Втім, він зазначив, що фракція РПЛ відстоюватиме інтереси переробників, а тих, хто багатіє на експорті виключно сировини вважає ворогами України.

Сьогодні, 24 квітня, у Вінниці лідер Радикальної партії Олег Ляшко відвідав місцеве підприємство ViOil, де як сам зазначив, пригадав смак дитинства. Приємні спогади головний радикал країни відчув під час дегустаціїпродукції, яку виробляє компанія. Щоправда, до смаку Олегу Валерійовичу прийшлася лише лляна олія. Втім, він зазначив, що фракція РПЛ відстоюватиме інтереси переробників, а тих, хто багатіє на експорті виключно сировини вважає ворогами України.

Керівництво Вінницького олійножирового комбінату Дмитро Чаленко та Алла Власюк показали столичному гостю потужності підприємства та шлях, як соняшник, ріпак та соя перетворюються в олію. Лідер Радикальної партії відзначив, що вінницька компанія - приклад для наслідування, адже постійно розвивається, створює робочі місця, працює на сучасному вітчизняному обладнанні і, що особливо відзначив політик, експортує не сировину, а готову продукцію. Відтак від виробництва держава отримає максимальний зиск, адже податки залишаються в країні і вінничанам, які забезпечені роботою вдома, а не шукають кращої долі з-за кордоном.

«Підприємство ViOil  - це приклад, як потрібно віритиу свою країну,як потрібно інвестувати і створювати робочі місця. А щоб такі компанії працювали, має бути правильна державна політика. А не така, як сьогодні, що краще вивести дешеву сировину, ніж готову продукцію. Продаж сировини  - це завжди бідність. Для порівняння, минулого року продали 42 мільйони тонн зерна на загальну суму 3 мільярди доларів. А олії торік ми експортували на 5 мільярдів доларів.

Це ще раз доводить, що експорт сировини - це дешево і нечесно по відношенню до українців. Тому що, так ми втрачаємо робочі місця, валютну виручку і заробітну плату для людей. Ті, хто розповідає, що необхідно торгувати сировиною, вони або вороги України, або хочуть, щоб ми були бідними», - підкреслив Олег Ляшко.

За його словами, принципово неправильно повертати ПДВ аграріям, які експортують сировину. Допомагати та підтримувати необхідно підприємства, які виготовляють продукцію.

«Виготовили олію в Україні, переробили соняшник, ріпак чи сою - тоді можете розраховувати на повернення ПДВ. Якщо хочуть вивозити сировину  - ніякої дотації. Сьогодні Україна б’є рекорди по кількості площ засіяних під ріпаком та соєю, а у Вінниці підприємство ViOil забезпечене цією групою олійних лише на 10%. Тому що трейдери вивозять її за кордон, ствоюючи робочі місця для наших конкурентів. На цьому підприємстві працює 900 людей, а якби було 100% завантаження сировиною, працювало б вдвічі більше робітників, вони отримали б вдвічі більші зарплати. І люди б мали можливість годувати сім’ю, а не їздити до Польщі, Німеччини чи Португалії. Тому ми виступаємо за заборону експорту сировини, не напряму, а через підвищення мита. Так, як це було у випадку із соняшником, так має бути із соєю та рапсом», - наголошує Олег Ляшко.

Крім того, головний радикал переконаний, що необхідно ввести аграрний збір на експортовану сировину.

«Ми зареєстрували законопроект про запровадження аграрно-сировинного збору у розмірі 3 євро із кожної тонни. Кошти, а це мінімум 1 мільярд євро додаткових доходів в рік, потрібно спрямувати на підтримку тваринництва. Щоб на кожну корову в рік селянин отримував мінімум 5 тисяч гривень дотації», - підкреслив Олег Ляшко.

За його словами, сьогодні потрібно призупинити трудову міграцію, інакше може настати час, коли України стикнеться з кадровим голодом.

«Для того, щоб зарплата була такою, як у Польщі, Чехії чи Німеччині, потрібні енергомодернізація підприємств, створення сприятливого податкового клімату і дешеві кредити. Адже через неправильну кредитну політику ми програємо на старті і конкуруємо на зовнішніх ринках за рахунок дешевої робочої сили. Але це не правильно. Конкурувати потрібно за рахунок якості, а людям платити достойні зарплати», - підкреслив Олег Ляшко.