Одну з найдавніших церков Вінниці знесли через кілька років після надання охоронного статусу

Новини Вінниці / Одну з найдавніших церков Вінниці знесли через кілька років після надання охоронного статусу

Лише після другої світової війни приміське село Сабарів офіційно стало частиною Вінниці. Майже 2,5 сторіччя головною «родзинкою» передмістя вважали місцеву дерев’яну Михайлівську церкву. Наприкінці 1970-их її знесли.

Лише після другої світової війни приміське село Сабарів офіційно стало частиною Вінниці. Майже 2,5 сторіччя головною «родзинкою» передмістя вважали місцеву дерев’яну  Михайлівську церкву. Наприкінці 1970-их її знесли.

Світлини храму у Сабарові виклала на сторінці у Facebook архітектор і краєзнавець Людмила Денисова. В її особистому архіві збереглися копії документів, з яких можна дізнатися про те, що Михайлівську церкву побудували в 1731-33 роках. Вінничанка опублікувала фото, які були зроблені у 1971 – 1976 роках.

Вона зазначила, що у 1976 році комплекс споруд Михайлівської церкви було взято на облік як пам'ятку національного значення. Сам храм був двохярусним, з шатровим завершенням і мав унікальний барочний іконостас XVIII віку. За пропорціями споруда відносилася до найбільш архаїчного типу тризрубних, триверхих церков, які були поширені на Поділлі. Поряд стояла дерев'яна дзвіниця.

За словами Л. Денисової, пам'ятка «по-тихому» була «варварські знесена в кінці 1970-х».

Олег Верлан

30 квітня, 2018