Очільник вінницького СНІД-центру Матковський заявляє про навмисне інфікування атовців, як елемент гібридної війни

Новини Вінниці / Очільник вінницького СНІД-центру Матковський заявляє про навмисне інфікування атовців, як елемент гібридної війни

Епідемія ВІЛ-інфекції/СНІДу продовжує залишатись серйозною проблемою, адже щороку збільшується кількість хворих на цю недугу. Військовий конфлікт на Донбасі негативно вплинув і на розповсюдження та виявлення інфекції. Військові АТО, а сьогодні ООН опинилися в зоні ризику зараження ВІЛ-СНІДом.

Епідемія ВІЛ/СНІДу продовжує залишатись серйозною проблемою, адже щороку збільшується кількість хворих на цю недугу. Військовий конфлікт на Донбасі негативно вплинув і на розповсюдження та виявлення інфекції. Військові АТО сьогодні опинилися в зоні ризику зараження ВІЛ.

«Фактично один раз на два тижні ми виявляємо нову людину із ВІЛ-інфекцією серед людей, які були в зоні АТО. Чимало з них просто не знали, що вони інфіковані. Але жодного нового, свіжого зараження ми не фіксуємо, а лише старі випадки, тобто людина 10 років і більше не знала про свій стан. Переважно мова йде про військових, які пішли на Схід під час перших хвиль. Зараз інфекцію виявляють до передової, під час медичних оглядів», - розповів головний лікар Вінницького  обласного клінічного Центр профілактики та боротьби зі СНІДом Ігор Матковський.

Однак, за його словами, хвиля виявлення «свіжо інфікованих» ще попереду. Крім ВІЛ-інфекції, буде поширення на гепатит В і С.

«Дуже хочеться вірити, що нової хвилі не буде, але сподівань на це майже немає. Тому що одним із головних шляхів поширення епідемії - статевий, а військові вступають в статевий контакт з місцевим населенням. Я вже не говорю про навмисне ВІЛ-інфікування наших військових. В мене є 100% перевірена інформація, що спеціально "підставляють" дівчат, які хворі, до наших захисників. Це один із інструментів гібридної війни», - розповів Ігор Матковський.

За його словами, на сьогодні Міністерство оборони намагається максимально забезпечити засобами захисту військових, в тому числі через фірм-донорів та фонди. З бійцями проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу і наголошують на особистій відповідальності кожного чоловіка.