Очільник поліції Вінниччини Юрій Педос: фігуранти справи "про свастику" відомі, матеріали передадуть у суд

Новини Вінниці / Очільник поліції Вінниччини Юрій Педос: фігуранти справи "про свастику" відомі, матеріали передадуть у суд

Хоча Вінницьку область завжди вважали відносно спокійною в плані «кримінальної статистики», а головним бичем - пристрасть водіїв до випивки, чимало загальноукраїнських тенденцій можуть отримати продовження. За словами керівника обласного главку поліції Юрія Педоса, «грабіжник і розбійник - це ворог, який знаходиться серед нас», і щоб підвищити захищеність людей, ініціюється ряд заходів, які наблизять правоохоронців до громадян. У Вінниці процес розпочався, на черзі - райони.

Хоча Вінницьку область завжди вважали відносно спокійною в плані «кримінальної статистики», а головним бичем - пристрасть водіїв до випивки, чимало загальноукраїнських тенденцій можуть отримати продовження у регіоні. За словами керівника обласного главку поліції Юрія Педоса, «грабіжник і розбійник - це ворог, який знаходиться серед нас», і щоб підвищити захищеність людей, ініціюється ряд заходів, які наблизять правоохоронців до громадян.  У Вінниці процес розпочався, на черзі - райони.

«Від неробства люди цілими днями п'ють, сваряться, а потім і самі не пам'ятають, як вбивають один одного»

- Юрію Володимировичу, після реформи правоохоронних органів пройшов певний термін, який дозволяє підбивати підсумки. В середині 2000-х проводилося опитування рівня довіри громадян. Найменшим тоді він був у ДАІ, а міліція входила до п'ятірки найгірших. Якщо зараз вінничани більше довіряють поліції, то за рахунок чого?

- На це питання неможливо відповісти лаконічно. Тому в першу чергу я б хотів сказати, що для мене і нашого колективу означає довіра. Її потрібно не тільки заслужити, а й зміцнювати щодня. Довіра - це в першу чергу фундамент закону і порядку. Якщо хтось порушує закон, то повинен за це персонально відповісти. Складовою того, що злочинець понесе відповідальність, є розкриття злочину. Якщо злочинець понесе покарання, то переможе справедливість.

Для будь-якої людини скоєний проти неї злочин заподіює як матеріальну, так і моральну шкоду. Для системи МВС вкрай важливо розкрити злочини проти життя, свободи, здоров'я людини.  У минулому році у Вінницькій області вбили понад 30 осіб. З початку 2018-го вже зафіксовано 15 вбивств. Всі ці злочини розкрито, підозрюваних затримано, а їх справи передані до суду. Зрозуміло, що близьким убитих покарання злочинця не поверне убитого, то вони можуть хоча б знати, що винний буде сидіти в тюрмі.

Дійсно, ми дуже уважно ставимося до особливо тяжких злочинів в плані реагування слідчого, оперативної групи, керівників усіх рівнів, експертів. Насправді, щоб не тільки знайти і затримати, а й зібрати необхідну доказову базу, яка дозволить в суді домогтися справедливого покарання, проводиться цілий комплекс заходів, в якому задіяні поліцейські, експерти і прокурор. Крім того, важливо попереджати вчинення особливо тяжких злочинів, що не менше актуально.

- Розкриття вбивств завжди вважалося пріоритетом, але набагато більше відбувається інших злочинів... 

- Звичайно. Не має значення, про що ми говоримо - крадіжку, грабеж, шахрайство або наслідки ДТП - в кожному випадку є людина, яка є потерпілою стороною. Вона сподівається на те, що злочинець буде покараний. Навіть якщо в трамваї у пенсіонера вкрали гаманець, йому хочеться, щоб лиходія знайшли і покарали. Розкриттям злочинів ми намагаємося завойовувати довіру. Крім цього існує поліцейська превентивна діяльність і піклування.

Я завжди намагався робити все, щоб наш регіон був найбезпечнішим в державі. А в майбутньому і вся країна була безпечною. Крадій, грабіжник і розбійник - це ворог, який знаходиться серед нас. Вони несуть, насправді, небезпеку для кожного з нас. Наш фронт - на вулицях. Це попереджувальна робота з кримінальними «авторитетами», наркозалежними, алкоголіками. Більшість тяжких злочинів кояться в стадії сильного сп'яніння. Від неробства люди цілими днями п'ють, сваряться, а потім і самі не пам'ятають, як вбивають один одного.

Аналізуючи криміногенну ситуацію в спальних районах, ми помітили, що почастішали випадки крадіжок. У мене виникла ідея створити групи швидкого реагування патрульної поліції, які на відміну від інших працюватимуть «всередині» міста переважно у вечірній і нічний час. Ми з колегами розділили Вінницю на умовні 10 районів і запропонували меру С. Моргунову наступне - закупити 10 автомобілів Renault Duster для патрулювання «свого» району. Він і депкорпус міськради нас підтримали, були закуплені машини.

Поясню, мене не так цікавить складений на п'яного протокол, як те, щоб таку людину підняли, з'ясували, як його звуть і як він себе почуває, довезли до дружини і передали з рук в руки, а потім нехай вона вже йому сама лекцію прочитає. Це краще, ніж скласти адмінпротокол. Потрібно донести людям, що ми не ганяємося за показниками, а намагаємося домогтися довіри. Жінки повірять в те, що їхні чоловіки, маючи якусь слабкість, при зустрічі з поліцейським отримають допомогу.

Я розповідаю не про якусь далеку перспективу. У нас вже є маса випадків, коли поліція саме допомагає. Припустимо, загубилася дитина, що гуляла, опинившись в сусідньому дворі або вулиці і не зорієнтувавшись. Поліцейський повинен допомогти їй повернутися додому. Якщо я кажу, що останнім часом намітився спад вуличної злочинності, то не перебільшую. Статистика річ уперта. Її не обдуриш.

За аналогією ми стали говорити з органами місцевого самоврядування в районах, пояснюючи, що купивши для поліції авто, вони проявлять турботу саме про населення. Перш за все, просили про підтримку груп патрульної поліції, щоб зробити їх більш мобільними. І машини патрульним потрібні не для того, щоб комбайнера зупиняти...

Так, є такі водії, які народилися порушниками. Вони раді, коли немає поліції, світлофора, можна випити 100 грамів і сісти за кермо, перевищити швидкість. Повторюся, статистика річ уперта. Ми ж зустрічаємо одні й ті ж прізвища серед порушників правил дорожнього руху.

«Маса пішоходів ризикують своїм життям з тієї причини, що суди лояльні до тих, хто п'яним їздить, і ті продовжують, випивши, сідати в авто»

- Останні зміни законодавства дозволяють місцевій владі ініціювати заборону на продаж спиртного в нічний час. У деяких містах цим вже скористалися. У Вінниці неодноразово піднімали цю тему. Якщо заборонити торгівлю алкоголем, кількість правопорушень зміниться?

- Думаю, що так. Одного разу, повертаючись з роботи, я вирішив купити в кіоску хліб і став свідком «застілля». Біля кіоску на столику компанія «накрила поляну» з пляшкою горілки. Зрозуміло, маючи якісь важелі, я відреагував, і ніякого розпиття спиртного в громадському місці не відбулося. Але ж так відбувається не завжди. Хтось подзвонить в поліцію, а хтось злякається. Упевнений, що деякі люди взагалі побояться зайти в такий магазин.

Ми ж чудово розуміємо, що після того, як вип'ють, цим «відпочиваючим» захочеться «пригод». А якщо ще перехожий не так подивиться? До весілля або ювілею вінничани готуються завчасно. Без спиртного гості не залишаться. Тому заборона на таких заходах не відіб'ється. Не буває спонтанних святкувань, бувають спонтанні злочини.

Я не проти того, щоб продавали спиртне вечорами в ресторанах. Будь ласка. Але продаж на «точках» часто обертається проблемами для всіх. Навіть для таксиста, до якого п’яна компанія сяде в салон. Статистика показує, що більшість злочинів скоєні саме у стані алкогольного сп'яніння. У віці від 18 до 30 років молодим хлопцям частенько після випитого хочеться адреналінчика.

- Ваші колеги запевняють, що в зв'язку з реформою погіршилася робота слідчих органів і оперів. Не згодні?

- Хочу сказати, що коли КПК вступив в силу, то такого навантаження слідчі за весь час існування правоохоронних органів не відчували. Згідно статті 214 КПК, всі заяви вносяться в ЕРДР. У перші півроку, а я тоді ще працював в слідстві Ленінського райвідділу поліції, ми просто жили на роботі. У виробництві у кожного було від 200 заяв. Згодом механізм був відпрацьований. Слідчі почали віддавати переваги тяжким злочинам і середнього ступеня тяжкості. Навантаження дещо зменшилося.

У той же час в кодексі передбачено створення органів дізнання і закону про проступки, тобто розслідування злочинів легкого ступеня тяжкості. На жаль, ця норма досі не працює. Законопроекти на стадії розгляду ВР. Вже давно. Законодавці не поспішають їх розглядати. На сьогоднішній день у вінницьких слідчих одночасно в роботі знаходитися від 200 проваджень. У Києві - від 500...

- Коли поліцейського застають п'яним за кермом, то звільняють. Ми ж знаємо, що частенько в суді водії оскаржують факт керування авто в нетверезому стані. На підставі вердиктів судів багатьом доводилося відновлюватися на посаді?

- Рішення суду є обов'язковим до виконання. В абсолютній більшості випадків ми скасовуємо «відновлення» через апеляційну інстанцію. Навіть коли співробітник відновлюється в правоохоронних органах, відповідно до процедури для призначення на посаду потрібно пройти атестацію. На мою думку, іноді суди приймають дуже небезпечні рішення. Мабуть, судді не розуміють, що колись, переходячи дорогу, можуть потрапити під п'яного за кермом. Але ж сьогодні маса пішоходів ризикують своїм життям з тієї причини, що суди лояльні до тих, хто п'яним їздить, і продовжують, випиваючи, сідати в авто.

Принципової позиції звільнення таких правоохоронців дотримується і глава Нацполіції, і я... Але коли поліцейський, якого викрили за кермом напідпитку, відновлюється, це ганьба для інституту судочинства. Як можна стверджувати, що людина була тверезою, коли на відео чітко видно, що він грубіянить, веде себе неадекватно, тікає від патрульних. Мені соромно, що у нас працюють такі судді. Не вірю, що «виправдувальні» рішення приймаються за «гарні очі».

Як начальник главку я буду робити все, щоб виконати рішення суду, але в той же час подавати апеляцію, суворіше ставитися до «відновлюваного» при атестації. До того ж, не завжди для нього можна знайти посаду... Скажу так, що в 99% такі люди у нас вже більше не працюють.

- Періодично у Вінницькій області фіксується наплив криміналітету з Грузії. Наприклад, як зараз... Це пояснюється жорсткою політикою на їх Батьківщині, хорошими заробітками і лояльним ставленням української поліції або загальним погіршенням криміногенної обстановки?

- Не думаю... Злочинців з Грузії ловили і раніше. Як і громадян інших сусідніх держав. За останній час було два випадки. Не вважаю, що можна говорити про зміну кількості.

- В Оратівському районі група чоловіків на «Інфініті», розбивши скло, викрала барсетку. Незабаром цих приїжджих затримали. Зараз вони на волі. Кажуть, нібито дуже солідні люди. Чи часто після грабежів доводиться відпускати затриманих?

- Оскільки мова йде про грабіж, то рішення суду виглядає досить ризикованим. Люди можуть і далі промишляти подібним. Наша позиція - у всіх тяжких злочинах підозрюваний повинен бути арештований. Але часто з суддями наші погляди не збігаються.

«Чотири основних фігуранта справи про свастики на міському стадіоні опитуються слідчими. Це вінничани, яким трохи більше 20 років»

- Шахрайство залишається одним з найбільш важко доказових злочинів. Нещодавно моя колега допомогла поліції в черговий раз познайомитися з «волонтерами», що «гастролюють» по Україні (С. Моргун і його «журналісти» газети «для АТО»), які нібито збирають кошти для військових. Чи існує законний спосіб боротьби з цим явищем?

- На жаль, деяким совість дозволяє так чинити. Коли добропорядний громадянин бачить, що стоїть конкретна людина в формі і просить «на АТО», то дістає гроші. Іноді у таких і документи соромляться питати... У випадках з підозрілими волонтерами варто звертатися в поліцію, ми їх перевіримо. Проблема у відсутності заяв. Немає потерпілих...

Такі випадки можна розцінювати як шахрайство, але людям не слід бути інертними, а писати заяви, на підставі яких ми зможе відкривати кримінальні провадження. Чим більше тим краще.

- Представники молодіжних патріотичних організацій кілька разів у Вінниці «наїжджали» на гральні заклади, при цьому звинувачуючи поліцію в бездіяльності. Поясніть, якщо гральний бізнес під виглядом держлотерей легалізований, то як розцінити дії активістів?

- Якщо «Національна лотерея» має в своєму розпорядженні ліцензією, офіційно зареєстрована, то якщо хтось з використанням палиць б'є техніку, це кваліфікується як навмисне пошкодження майна (ч.1 ст.194 КК України).

Можу помилитися, але вже зареєстровано три виробництва. Що стосується «бездіяльності поліції», то хочу нагадати, що ми проводили масу обшуків і систематично вилучаємо техніку і гральні автомати, що працюють незаконно. Я не розумію цих молодих людей. Можу сказати, що після встановлення осіб вони будуть притягуватися до відповідальності.

Щодо цих активістів у нас є досить цікавої інформації, яку ми зможемо оприлюднити після завершення слідства. На відміну від молодих людей поліція не влаштовує піар-акцій і не розбиває все в «лотерейних» закладах. Завтра комусь не сподобається торгівля тютюном і пивом. Теж все трощити треба?.. Якщо хтось вважає, що гральний заклад працює незаконно, то існують законні механізми його закриття.

- У Києві, Львові і Тернополі активісти допомагали забратися ромам, які розбивали табори в зелених зонах. Не завжди це відбувалося мирно. Після трагічних львівських подій один ром загинув, троє поранені. Кілька років поспіль закарпатські роми влаштовували табір біля станції Могилівка, що поблизу Жмеринки. Наскільки висока ймовірність того, що коли вони «повернуться», це не призведе до конфлікту з місцевими активістами?

- Складно наперед передбачити злочин. Деякі превентивні заходи вже вжиті, причому для захисту не тільки ромів, а й представників інших народів, а також їх культурних об'єктів. Цілком може бути, що завтра якомусь радикально налаштованому товаришеві захочеться ще з кимось боротися... Приміром, з футбольними вболівальниками. Тому працюємо не щодо національностей, а конкретних особистостей і угруповань, які налаштовані ламати і бити.

- Скандал зі свастикою на стадіоні у Вінниці отримав широкий розголос...

- Особи нами встановлені. Це вінничани, яким трохи більше 20 років. Чотири основних фігуранта опитуються слідчими. Після завершення процесуальних дій матеріали передадуть до суду.

- Ваш попередник Антон Шевцов тривалий час судився і хотів повернутися до колишньої посади. Наскільки високі його шанси?

- Мені складно оцінювати шанси людини, з якою я перебував в одному адмінбудинку один місяць. Я не знаю його планів. Думаю, що немає у нього ніяких шансів стати начальником обласної поліції.

- У цьому році була вкрадена іномарка колишнього прокурора міста. І це не єдиний випадок викрадення авто. Дорогі машини викрадають для перепродажу, реалізації запчастин або є інші причини?

- Різні... З початку року в області викрали близько півсотні машин, а зі скутерами - понад сотню. Якщо дешеві авто зазвичай розбирають, щоб продати запчастини або збути як лом, то в елітних авто «змінюють» номера, перереєстровують і намагаються реалізувати переважно в іншому регіоні. Нещодавно ми затримали групу, яка викрала машину в Львівській області. План «Перехоплення» дав результат. Патрульні поліцейські організували погоню, здійснили близько 15 пострілів по авто, коли водій не зупинився. У підсумку взяли і того, хто керував автомобілем, і того, хто приїхав його рятувати... У даних ситуаціях максимально важливо якомога швидше повідомити про викрадення. Тоді вище ймовірність знайти викрадача.

За матеріалами І. Заіковатого, "РЕАЛ"