«Новий Майдан» на Вінниччині: у місті Бар попри погрози люди тримають облогу елеватора (ФОТО)

Новини Вінниці / «Новий Майдан» на Вінниччині: у місті Бар попри погрози люди тримають облогу елеватора (ФОТО)

На станції Бар, що поблизу однойменного райцентру на Вінниччині, продовжується «облога» фермерами елеваторами, де зберігається чи зберігалося їхнє зерно. Люди налаштовані рішуче. Вони вже пікетували АП, але від президента Зеленського ніхто не захотів почути про проблему, перекривали вулиці міста, а коли дізналися, що власник найняв «охорону» для вивезення товару, фактично облаштували наметове містечко перед підприємством.

На станції Бар, що поблизу однойменного райцентру на Вінниччині, продовжується «облога» фермерами елеваторами, де зберігається чи зберігалося їхнє зерно. Люди налаштовані рішуче. Вони вже пікетували АП, але від президента Зеленського ніхто не захотів почути про проблему, перекривали вулиці міста, а коли дізналися, що власник найняв «охорону» для вивезення товару, фактично облаштували наметове містечко перед підприємством.

Суть конфлікту можна описати кількома реченнями. Фермери здали на зберігання зерно. Нібито власник елеватора його продав, але гроші не повернув аграріям, через це вони вимагають своє…

У Facebook місцевий підприємець Сергій Маковецький розклав по поличках нинішню ситуацію і зазначив, що у райцентрі розпочався «новий Майдан».

За його словами, 14 червня «до елеватора прибула група «тітушок», очолювана агресивно налаштованим «новим власником зерна» (так він себе назвав).
Майже одночасно з ними до елеватора прибув майже весь особовий склад райвідділу поліції та представники обласного управління поліції та МВС».

«Як стало відомо представникам господарств та фермерам, правоохоронцям було поставлено завдання сприяти бандитам у силовому вивезенні зерна. Продемонстровані документи, що посвідчують належність зерна сільгоспвиробникам, рішення судів, не діяло на «нових власників». Вони продовжували погрожувати розправою та кримінальним переслідуванням правоохоронними органами.

На перешкоду бандитського сценарію з вивезення зерна стали постраждалі підприємства, фермери, їх трудові колективи та сім’ї. Наразі триває облога елеватора. Під стінами елеватора встановлені намети, люди охороняють своє зерно. Бандити не відмовляються від силового сценарію грабежу, про що відкрито заявляють в присутності керівників правоохоронних органів», - зазначає підприємець.

С. Маковецький вказує, що цьому передували домовленості:

«Згідно умовами договорів, господарства та фермери передали на зберігання ТОВ «Ера Грейн» зерно, яке мало повернути сільськогосподарським виробникам на умовах згідно договору (в семиденний строк після відповідного звернення). Станом на час написання листа, все зерно, що належить Господарствам та фермерам, залишається на зберіганні в приміщеннях елеватора. 

Повернути зерно у грудні-січні не вдалося, а на початку лютого виявилось, що ТОВ «Ера Грейн», це частина шахрайської схеми, в яку, на-жаль, потрапили і наші господарства. Фізично на складах елеватора є все наявне зерно Господарств! Завдяки принциповій позиції працівників ТОВ «Ера Грейн» зерно залишилося у складах. Працівники розуміли, що складське зерно належить Господарствам і відмовились грузити вагони на вимогу керівництва.

Окрім господарств та фермерів, у складських приміщеннях елеватора зберігається зерно підприємства холдингу «Миронівський хлібопродукт» (близько 3000 т сої) та «Кернел» (близько 700 т соняшника). Зерно цих підприємств зберігається окремо у чітко визначених складах.

ФГ «Скіпченське», СТОВ «Матейківінвестагро», ФГ «Універсалфарм», ТОВ «ФГ Хропотівське», а також підприємства холдингу «Миронівський хлібопродукт» та «Кернел» звернулися в період з 5 до 10 лютого 2019 року з відповідними заявами до Вінницького обласного управління поліції з повідомленнями про вчинення злочину. Зареєстровані відповідні провадження». 

Підприємець зазначає, що 15 лютого 2019 року стало відомо, що «всі провадження з Вінницького обласного управління поліції, які стосуються ТОВ «Ера Грейн» та «Агроінвестгруп» витребувала Генеральна прокуратура України з метою їх подальшого об’єднання в одне провадження та зі справами, які розслідуються в Службі Безпеки України та Генеральній прокуратурі України».

«Через два тижні всі кримінальні провадження щодо зерна фермерських господарств повернуті до правоохоронних органів Вінниччини. В той же час, ГПУ та СБУ продовжує розслідування в провадженнях №12019000000000087 та №22019000000000026, що стосується вищеописаних подій. В реєстрі судових рішень періодично з’являються відповідні судові рішення, слідчі цих органів інколи з’являються на території елеватора, описують майно, «вішають» пломби на арештовані склади з зерном, вимірюють його кількість, роздають вказівки працівникам елеватора.

Під час таких дій, посадові особи вказаних правоохоронних органів ніби не помічають представників потерпілих господарств та фермерів, вдають що нічого не знають про їх майно (зернові та олійні) на складах елеватора. Слідчі з Києва зумисно не долучають до матеріалів своїх проваджень Вінницькі справи, «не бачать» будь-яких потерпілих, незважаючи на пряме та безпосереднє спілкування з ними.

Складається враження, що всі дії слідчих з Києва направлені на фактичне викрадення майна Господарств, на бажання його «подеребанити».

Нам, власникам зерна, вже більше місяця доходить інформація про наявність рішення суду, яким передано все зерно Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). 
Будь-які спроби отримати таке рішення суду не дало бажаного результату. В єдиному державному реєстрі судових рішень, всупереч законодавству України, такого рішення немає. На всі звернення до правоохоронних органів про отримання копії рішення суду, яким передано наше зерно АРМі, отримали відмову», - вказує підприємець.

Також у дописі він наголошує, що «від працівників правоохоронних отримали інформацію, про інвентаризацію нашого зерна, яка проводилась ТОВ «Проконтрол». 

Проте, за його словами, «працівники елеватора, які володіють безспірними даними про фактичну кількість зерна, стверджують, що кількість (вагу) зерна умисно заменшено. Фактично його ніхто не переважував».

«Всі ми переконані, що це зроблено зумисно з метою викрадення сотень тон нашого зерна. Апогеєм цієї кричущої кримінальної історії стало продаж зерна АРМА за ціною яка в 7 разів нижча за ринкову…

Кошти, які мали бути виручені від продажу врожаю неодмінно мають бути спрямовані на виробничі потреби: посіви поточного року, внесення добрив, обробіток культур виплата заробітної плати.

У випадку, якщо таке пограбування господарств не припиниться, постане загрозою виплата заробітної плати працівникам, виплати орендної плати пайовикам – жителям сільської місцевості, та і взагалі подальша господарська діяльність.

Зневірені колективи господарств, фермери та члени їх сімей готові на найрадикальніші кроки аби не допустити вивезення нашого зерна злочинними організаціями. Застерігаємо: не допустити залучення спецпідрозділів правоохоронних органів до силового сценарію викрадення нашого зерна. Погрози кримінального переслідування вже не діють на фермерів», - вказується у дописі фермера.

Новини Вінниці / «Новий Майдан» на Вінниччині: у місті Бар попри погрози люди тримають облогу елеватора (ФОТО)Новини Вінниці / «Новий Майдан» на Вінниччині: у місті Бар попри погрози люди тримають облогу елеватора (ФОТО)Новини Вінниці / «Новий Майдан» на Вінниччині: у місті Бар попри погрози люди тримають облогу елеватора (ФОТО)
Олег Верлан

15 червня, 2019