Недобудований корпус вінницького «Терміналу» планують перетворити на «будинок правосуддя»

Новини Вінниці / Недобудований корпус вінницького «Терміналу» планують перетворити на «будинок правосуддя»

Звичний для вінничан довгобуд на вулиці 600-річчя, 17 вкотре планують завершити. Реконструювати будівлю, яку почали зводити майже 20 років тому планують за більше ніж 166 мільйонів гривень. Відповідний тендер наProzorro розмістило Територіальне управління Державної судової адміністрації України в Вінницькій області.

Звичний для вінничан довгобуд на вулиці 600-річчя, 17, вкотре планують "завершити" та ввести в експлуатацію. Реконструювати будівлю, яку почали зводити майже 20 років тому, збираються за більше ніж 166 мільйонів гривень. Відповідний тендер на Prozorro розмістило Територіальне управління Державної судової адміністрації України в Вінницькій області.

Як розповів NaПарижі заступник начальника відомства Олег Кислиця, після того, як реконструкція приміщення буде зроблена, у довгобуді буде створено «будинок правосуддя» і туди переселять Вінницький окружний адміністративний суд, що сьогодні знаходиться за адресою: вулиця Брацлавська, 14.

«Якщо буде визначено переможця тендеру, реконструкція зроблена в зазначені терміни, буде належне фінансування робіт з державного бюджету, то у добудоване приміщення через два роки переїде Вінницький окружний адміністративний суд», - розповів Олег Кислиця.

Згідно умов тендеру роботи з добудови, приміщення мають тривати до 31 грудня 2020 року. За цей час тут буде зроблено демонтаж окремих частин будівлі, підсилять саму конструкція, яку звели ще 20-років тому. Попередньо, за підрахунками фахівців, нова «домівка» суду обійдеться державній казні 166 355 667 гривень. Принаймні така сума зазначена в документації тендеру.

Нагадаємо, даний довгобуд має довгу історію. Він переходив «із рук в руки» кілька разів. Почав будувати завод «Термінал» для розміщення там інженерно-лабораторного корпусу. Згодом у будівля стала приватною власністю і там мали розташувати офіси та банк. Однак компанії задумане виявилося не під силу. В результаті будівництво знову заморозили, так і його не розпочавши, а приміщення передали Вінницькому аграрному університету для облаштування учбового корпусу. З 2005 році будівля перебуває на балансі Територіального управління Державної судової адміністрації у Вінницькій області.

Вінницький архітектор Віталій Плясовиця ще два роки тому зазначив у Facebook, що даний довгобуд доцільніше буде знести, чим добудувати, За його словами, колись існував проект реконструкції, розроблений киянами, але навіть його фахівець вважав «фількіною грамотою», по якій будувати не можна.

«Будь-який фахівець скаже, що його врятувати вже неможливо. Відкриті залізобетонні конструкції простояли 18 років. Та й які? Великоблочні блоки! Набагато буде дешевше його розібрати і будувати заново», - написав Віталій Плясовиця.

Саша Григоровська

6 листопада, 2018