Не тільки у Козятині. На нараді у Коровія розповіли про численні порушення санітарії у дитячих закладах та інші факти отруєнь

Новини Вінниці / Не тільки у Козятині. На нараді у Коровія розповіли про численні порушення санітарії у дитячих закладах та інші факти отруєнь

Випадок з масовими отруєнням дітей і дорослих у козятинських школах привернув увагу до теми забезпечення якісним харчуванням учбових закладів. Як виявляється, крім гучного скандалу із конкретним постачальником, схожі, хоча й менші спалахи гострої кишкової інфекції реєструвалися на Вінниччині раніше. Деталі оприлюднили під час проведення наради з головами райдержадміністрацій під головуванням Валерія Коровія.

Випадок з масовим отруєнням дітей і дорослих у козятинських школах привернув увагу до теми забезпечення якісним харчуванням учбових закладів. Виявляється, крім гучного скандалу із конкретним постачальником, схожі, хоча й менші спалахи гострої кишкової інфекції реєструвалися на Вінниччині раніше. Деталі оприлюднили під час проведення наради з головами райдержадміністрацій під головуванням Валерія Коровія.

Як стало відомо NaПарижі, лише за перше півріччя цього року на Вінниччині зареєстровано шість спалахів гострої кишкової інфекції. Їх фіксували у Могилів-Подільському, Гайсинському, Жмеринському, Томашпільському та Хмільницькому районах і в місті Могилів-Подільський. Загалом постраждало 55 людей, серед яких 19 дітей віком до 17років. У доповіді заступник голови ОДА Ігор Івасюк зазначив, що рівень захворюваності у порівнянні з першим півріччям минулого року зріс на 54%.  

За його словами, Держпродспоживслужба фіксує факти отруєння в дитячих закладах освіти по всій України, а перевірки показують порушення вимог санітарного законодавства майже у кожному третьому закладі. Найвищий відсоток порушень виявлено у Житомирській – 86%, Запорізькій – 84%, Київській – 94%, Кіровоградській - 69% та Херсонській - 57% областях. Вінниччина не в лідерах, хоча кількість порушень тут реєструють дедалі більше.

«Навчальний рік ще не встиг набрати обертів, а ми вже маємо резонансну подію, яка набула масштабного розголосу, у Козятині. Внаслідок безвідповідального відношення окремих осіб щодо дотримання вимог санітарного законодавства  у навчальних закладах станом на 16 вересня 2019 року маємо 42 постраждалі особи, з яких 37 дітей, що знаходяться на стаціонарному лікуванні в Козятинській ЦРЛ. Всі захворілі  постраждали, вживаючи, ймовірніше всього, в їжу биток курячий», - зазначив заступник голови ОДА.

Згадав він і про «нашестя тарганів» на підприємстві «Юність», де готувалися страви для шкільних їдалень, про що раніше писав NaПарижі.

«На минулому тижні ускладнення епідситуації реєструвалось і в школі - гімназії №1 м. Хмільник, де 11 вересня до навчання у початковій школі не приступило 33 дітей. Фахівцями ГУ Держпродспоживслужби проведено позапланове інспектування харчоблоку зазначеного навчального закладу. І якщо матеріально-технічна база тут досить непогана, то людська безвідповідальність аж зашкалює: необхідна документація, яка засвідчує якість та безпечність харчової сировини та продукції не представлена, а наявна ведеться не в повному обсязі та з порушеннями. Не дотримується дезрежим та правила особистої гігієни. Виявлено бактерії групи кишкової палички. Крім того, у співробітниці їдальні виділено золотистий стафілокок», - підкреслив І. Івасюк.

Він доручив керівникам районів і міст «скликати робочу групу за участю начальника відділу освіти, директорів шкіл, сільських, селищних голів (в кожному конкретному випадку), начальників районних управлінь Держпродспоживслужби, представників депутатського корпусу, за можливості – представників громадських організацій, засобів масової інформації, вивчити питання організації харчування  відповідних навчальних закладів, і в першу чергу тих, де приготування їжі здійснюється не в приміщенні закладу».

За словами Ігоря Івасюка, особливу увагу слід звернути на постачальників харчових продуктів, зважаючи на те, що в недалекому майбутньому будуть оголошуватись тендерні процедури.

«Обов’язковою умовою технічного регламенту, який пропонує навчальний заклад, має стати довідка про реєстрацію оператора потужностей з актом позапланового інспектування цієї потужності уповноваженою особою Держпродспоживслужби, - зазначив чиновник. - Крім того, кожній робочій групі необхідно також переглянути та погодити з районним управлінням Держпродспоживслужби перелік дозволених до реалізації в навчальних закладах страв та харчових продуктів, а також перспективне двотижневе меню».

Приводом для цього стало те, що у Козятині дітей годували курячими битками в яйці, що заборонено, адже через саме яєчний білок є тією речовиною, в якій розмножуються сальмонели. Проте постачальник не погоджував меню з фахівцями, а надавав ту їжу, яку сам вирішував.