Начальник «Муніципальної поліції» Вінниці Віталій Чигур: «Скоро ми станемо службою правопорядку. А майбутнє - за впровадженням технологій штучного інтелекту»

Новини Вінниці / Начальник «Муніципальної поліції» Вінниці Віталій Чигур: «Скоро ми станемо службою правопорядку. А майбутнє - за впровадженням технологій штучного інтелекту»

Новий начальник Муніципальної поліції Віталій Чигур розповів про майбутнє перейменування, виховання матусь з колясками і про те, хто найбільші порушники благоустрою у Вінниці.

Новий начальник Муніципальної поліції Віталій Чигур розповів про майбутнє перейменування, виховання матусь з колясками і про те, хто найбільші порушники благоустрою у Вінниці.

За роки існування «Муніципальної поліції», як би до неї не ставилися звичайні вінничани, місто стало чистішим. Роз'яснювальною роботою і штрафами вдалося переконати багатьох відмовитися від зливу каналізації в річку, а підприємців - прибирати територію біля своїх магазинів та фірм. Але, як вважає новий начальник комунального підприємства Віталій Чигур, сміття городяни як і раніше люблять скрізь розкидати, тому «муніципали» використовують кілька способів, щоб вплинути на ситуацію.

«Можу анонсувати, що найближчим часом ми будемо називатися «Муніципальної службою правопорядку»

- Віталію Михайловичу, Ви стояли біля витоків появи муніципальної поліції у Вінниці. Що привело до нового органу, який в той час викликав неоднозначну реакцію у містян?

- Почну з того, що я народився і виріс у Вінниці. Закінчив 18-ту школу. Після цього, у ВПТУ-4, отримав спеціальність «монтажник телефонного обладнання». Долі було завгодно, щоб я пішов працювати на телебачення. Обіймав різні посади, а в 2012 році пішов з телеканалу «ВІТА», залишивши посаду заступника директора.

Тоді в обласних центрах України тільки почали з'являтися такі структури, як муніципальна поліція. Вінниця була однією з перших. На той час я вже отримав дві вищі освіти - в Київському національному університеті мистецтв і Вінницькому аграрному університеті. Хотів себе спробувати на новому терені. Було цікаво, і я влаштувався заступником начальника відділу протидії стихійній торгівлі.

Давайте згадаємо, що в той час в місті хаотично торгували у багатьох місцях. Тому роботи вистачало. Доводилося поєднувати теорію з практикою. Ночами вчив законодавчу базу, включаючи кодекс про адмінпорушення. Сьогодні вже можу сказати, що досить непогано розбираюся в законах, які стосуються реклами, благоустрою та багато чого іншого.

У 2016 році я став заступником начальника КП «Муніципальна поліція», з 10 грудня 2018 року виконував обов'язки начальника, а в лютому вже затверджений на посаді.

- Які проблеми організації вважаєте найскладнішими?

- Основна не змінилася за останні п'ять років. В Україні відсутній закон, що регламентує роботу муніципальної поліції в країні. У першому читанні Рада прийняла закон про муніципальну варту, де були прописані права та обов'язки, але далі справа не просунулася. Шкода. Це не дає сьогодні повноцінно працювати нашій структурі.

Ми користуємося нормативно-правовими актами, затвердженими міськрадою. Але я вважаю, що цього мало. Є досвід Ізраїлю, Польщі, Чехії, країн Балтії, який можна ефективно застосовувати. Наприклад, у Ризі створили свою муніципальну поліцію ще в 1992 році. Вона займається глобальними проблемами міста - хуліганськими проявами, порушеннями в сфері благоустрою, але не розслідуванням кримінальних злочинів. Такий розподіл повноважень розвантажує Нацполіцію.

Але за останні 5 років ми набралися досвіду у колег з інших країн і чудово розуміємо, як функціонує європейська модель, яка довела свою ефективність. Я вірю, що «правда восторжествує» і закон приймуть. В принципі, назва структури другорядне - буде це муніципальна поліція або стража.

Законодавством вже передбачено, що крім Національної поліції, термін «поліція» більше ніде використовуватися не може. Можу анонсувати, що найближчим часом ми будемо називатися «Муніципальної службою правопорядку». Зміна назви відбудеться в найближчі два місяці.

- Створення «Ситуаційного центру» можна вважати найбільш успішним проектом КП «Муніципальна поліція». Як часто він допомагає розкривати злочини і що в ньому потребує вдосконалення?

- У рамках програми «Безпечне місто» Вінницької міськради він вже працює більше року. Щодня виявляються факти правопорушень адміністративного, а періодично і кримінального характеру. Ми працюємо в тандемі з патрульної поліцією і ГУ ДСНС. Декілька разів на тиждень співробітники карного розшуку звертаються до нас за відеофактами, які допомагають у розслідуванні.

За цей час порушень адміністративного характеру і правил дорожнього руху стало менше. Але немає межі досконалості. Вивчаючи досвід колег з інших країн, ми бачимо, що в найближчі 5 років буде актуальним розвиток штучного інтелекту. Я маю на увазі програмне забезпечення, за допомогою якого не наш співробітник буде виявляти порушення, а комп'ютерна програма.

Ефективність і оперативне реагування покращаться. Наприклад, проїхав білий «Мерседес» через подвійну суцільну, і фотофіксація цього порушення з'явиться в суді при розгляді адмінматеріалів. У тісній співпраці з департаментом інформаційних технологій ми вже плануємо запускати деякі елементи «штучного інтелекту».

«В цілому, у порівнянні з 2014-м, несанкціоновану торгівлю в місті ліквідовано на 95-97%»

- Однією з проблем Вінниці сміливо можна назвати стихійні звалища і злив фекалій в річечки з приватних подвір'їв. Муніципальна поліція з року в рік бореться з цими явищами. Чи можна констатувати, що вінничани стали більш дисциплінованими і свідомими?

- Зараз ми набагато рідше виявляємо несанкціоновані зливи у водойми. З настанням теплого періоду, наші співробітники будуть заново оглядати кожну річку і прибережні зони. Ми закупили спеціальний ендоскопічний зонд, який дозволяє виявити трубу на дні, навіть якщо вода у водоймі каламутна. Якщо виявляємо злив, відразу ж складаємо протокол зі штрафом у 1360 гривень і відводимо два дні на демонтаж. Якщо не демонтували - новий протокол виписуємо.

Зустрічаються поодинокі випадки виявлення таких зливів. Наприклад, в минулому році на вулиці Стеценка, на жінку чотири рази складали протоколи про адмінпорушення. Вона відмовлялася прибирати злив... Довелося попросити ЖЕК, який без господині демонтував трубу.

Якщо порушник не сплатив штраф, не з'явився на адмінкомісію, сума санкцій подвоюється. Вищезгадана мешканка, до речі, заборгувала понад 7 тисяч гривень. Матеріали передамо в Державну виконавчу службу, нехай вони далі вирішують, як стягнути кошти.

Повторюся, зараз це поодинокі випадки. А в 2014 році такі зливи ми виявили у понад 300 домоволодінь.

- У минулому році підприємство обзавелося плавзасобом. З весни аквапатрулі почнуть курсувати річкою?

- При «Муніципальній поліції» створюється новий відділ, який буде патрулювати акваторію Південного Бугу. Так, ми придбали катер. Рейди будемо проводити спільно з патрульною поліцією, екологами та управлінням Укртрансбезпеки. Плануємо припиняти діяльність браконьєрів, перевіряти документи у власників приватних катерів, а також виявляти факти забруднення прибережних захисних смуг. Ці патрулі охоплять територію від Сабарова до Стрижавки.

- Чому виникла ідея створення водної поліції?

- Земснарядом чиститься русло, в річку запустили мальків, при цьому фактів браконьєрського вилову фіксується досить багато, і рибоохоронний патруль не може впоратися самостійно. Вінничани скаржаться на те, що власники різних плавзасобів не дотримуватися елементарних правил. Далі, деякі городяни дозволяють собі, відпочиваючи біля річки, палити багаття, зливати нечистоти. Існує комплекс проблем. У зв'язку з цим, керівництво міста ініціювало це нововведення.

- Але ті ж приватні катери належать, як правило, заможним і впливовим городянам. При появі претензій вони, напевно, намагатимуться розв'язати проблему за допомогою телефону...

- За ці п'ять років ми вже побачили багато чого. Нас варіанти «я повирішую» не цікавлять. Якщо порушив - буде відповідати. Ми виконуємо свою роботу. І на воді будемо дотримуватися цих же принципів.

У нас оновлюється склад. Нові співробітники більш свідомо підходять до роботи, не шукають компроміси. Більше того, ми в обов'язковому порядку ставимо два відеореєстратора, які будуть фіксувати всі дії, як працівників муніципальної поліції, так і партнерів. Матеріали завжди можна буде переглянути і з'ясувати, як поводилися люди в тій чи іншій ситуації.

- Стихійна торгівля - один з напрямків, за яким ви працюєте постійно. Вінничанам часом шкода бабусь, які не можуть продати відро яблук біля ринку, і їх змушують йти «із землі»... Чи часто бувають з цього приводу конфлікти?

- Їх уже практично немає. В середньому одну-дві особи в день знаходимо. Чому я кажу «в середньому»? У будні можемо і нікого не застати, а на вихідні виявляємо більше. Як правило, до Вінниці приїжджають люди, які звикли, що в райцентрах можна торгувати де завгодно і на це мало хто звертає увагу.

У Вінниці по-іншому. Якщо ти - сільгоспвиробник, будь ласка, тобі відведені безкоштовні місця на ринках. Але заборонено торгувати на вулиці...

 Звичайно, буває, що за літніх жінок заступаються городяни. Я завжди своїм працівникам кажу, що треба чинити коректно. Припустимо, допомогти дійти до ринку. Але якщо людина порушує другий-третій раз, то, відповідно, за це карають.

Якщо ми бачимо, що торгують «із землі» люди молодого або середнього віку, то відразу ж виписуємо протокол зі штрафом і направляємо його за місцем проживання порушника. За це правопорушення не передбачено попередження.

«Любителі кидати сміття - найпоширеніші порушники. Причому, починаючи від літніх людей і закінчуючи матусями з дітьми»

- Скоро весна, крім торгівлі підсніжниками, причому, навіть в центрі міста, стане актуальною тема прибирання територій...

- Постійно виявляємо, що за закріпленою територією не стежать належним чином - по сотні-дві правопорушень щотижня. Я сам особисто досить часто перевіряю не тільки стан вулиць, а й те, як наші співробітники спілкуються з людьми.

Знаходимо найрізноманітніші порушення - заклеювання оголошеннями і рекламою електроопір, виїзди водіїв брудними колесами на дорогу або тротуар, несвоєчасне прибирання снігу. Зараз, коли розтанув сніговий покрив, ми побачили, скільки сміття на газонах.

На цей тиждень я поставив завдання - територія біля магазинів, офісів і підприємств повинна бути прибрана. Наші співробітники повинні пройти, побачивши сміття, дати суб'єкту господарювання 2-3 години для прибирання. А потім наші працівники надають фотозвіт - як було і як стало.

Наприкінці тижня, на підставі звітів, ми бачимо статистику та ситуацію конкретно по кожній ділянці. Напевно, всі вінничани погодяться, що результат очевидний. Можна пройтися по місту і його не назвеш брудним.

- У минулому році невідомі розсипали дитячі гумові іграшки біля «Прозорого офісу» і в одному з парків. Є хоча б припущення, хто і навіщо це зробив?

- Тоді я був у відпустці і особливо не вникав, але потім самому стало цікаво. Інцидент викликав резонанс. Чув багато різних версій. Одна з найбільш правдоподібних - чоловік, який раніше жив на Донбасі, накупив іграшок і розсипав їх. До кінця мотив його вчинку так і невідомий.

В той час йшло оновлення програмного забезпечення, і техніка не зафіксувала, як це відбувалося. Це збіг. У більшості резонансних випадків Ситуаційний центр фіксував порушення - від пошкодження комунального майна або системи підсвічування площі Шевченка двома нетверезими приїжджими до неадекватної поведінки чоловіка, який розбивав квітники. Таких випадків було багато.

Згадаймо машину, що заїхала на площу Могилка, дівчину, яка залізла на раритетний «Ягуар» і погнула дах. А дрифт у музеї-садибі ім. Пирогова! Наша молодь там мало не щоночі влаштовувала дикі гонки. Тепер, як тільки вони там збираються, ми даємо відеоінформацію патрульній поліції. Інспектори можуть її показати на планшеті як порушнику, так і пізніше судді, щоб підтвердити факт правопорушення.

Практично кожного дня, Ситуаційний центр фіксує в динаміці ДТП. Це відео дозволяє швидко розібратися в причинах і встановити винного. Патрульна поліція вдячна за те, що ми так допомагаємо. До речі, в тому, що наше управління патрульних визнали найкращим в Україні, є і частка участі Ситуаційного центру.

Інший приклад. Вантажівки-міксери, частенько роз'їжджаючи по місту, розливають бетон на проїжджу частину. Завдяки відео можна легко довести, хто саме завдав шкоди.

- Уже два роки функціонують велопатрулі «муніципалів». Вони ефективні?

- Вони працюють в теплий період року - з квітня по жовтень, і акцентовані на контроль за благоустроєм нашого міста, патрулюючи паркові зони і виявляючи там тих, хто викидає сміття. Любителі кидати сміття - найчисленніша категорія порушників. Причому, починаючи від людей у віці і закінчуючи матусями з дітьми.

А влітку 2016 року велопатрулю довелося реагувати на неадекватного чоловіка, який бігав по парку «Дружби народів» і показував свої «достоїнства», лякаючи перехожих. Пізніше з'ясувалося, що у людини проблеми психічного характеру.

Я б хотів сказати, що в місті проблема в іншому. У Вінниці спорудили багато велопарковок та велодоріжок. З одного боку, двоколісний транспорт стає популярним, а з іншого, наші люди дозволяють собі ходити там, де повинні їздити велосипедисти.

- Маєте на увазі матусі з колясками?

- Саме так. Вони вважають, що це їх територія. Причому, навіть якщо поруч буде якісний тротуар, вони виберуть велодоріжку. Наші працівники зупиняються, проводять з жінками роз'яснювальну роботу, щоб пояснити, що ззаду може їхати велосипед. А якщо у нього відмовлять гальма?.. У разі зіткнення велосипедист буде правий.

- Трохи про себе. Як проводите вільний час?

- На вихідні люблю дивувати свою дружину, приготувавши нову страву. Суботу я відводжу кулінарії. Причому, люблю експериментувати з м'ясом, соусом, приправами. Подобається готувати рибу - річкову або морську.

 Влітку вважаю за краще проводити час за містом. У мене є сад, яким я обожнюю займатися. А десь раз на місяць з друзями ходжу на рибалку.

За матеріалами "Реал", Ігор Заіковатий

admin

15 лютого, 2019