На Всеукраїнському фестивалі хорового мистецтва у Вінниці дебютував новостворений хор «Леонтович-cappella»

Новини Вінниці / На Всеукраїнському фестивалі хорового мистецтва у Вінниці дебютував новостворений хор «Леонтович-cappella»

Сьогодні, 12 грудня, на Вінниччині стартував Всеукраїнський фестиваль хорового мистецтва «Співає Поділля Леонтовича». Цьогоріч, дійство, яке вже стало в регіоні традиційним, присвячене 141-річчю від дня народження автору відомого на весь світ «Щедрика» М. Д. Леонтовича.

Сьогодні, 12 грудня, на Вінниччині стартував Всеукраїнський фестиваль хорового мистецтва «Співає Поділля Леонтовича». Цьогоріч, дійство, яке вже стало в регіоні традиційним, присвячене 141-річчю від дня народження автора відомого на весь світ «Щедрика» М. Д. Леонтовича.

Відкрив фестиваль новостворений Подільський камерний хор «Леонтович-cappella» твором «Тебе, Бога, хвалим». Це був дебют нового колективу, який почав діятиме на базі Вінницької обласної філармонії ім. М.Д. Леонтовича, лише наприкінці жовтня. Очолила новостворений хор, що носить ім’я автора всесвітньовідомого «Щедрика», Ольга Бабошина.

За словами голови облдержадміністрації Валерія Коровія, який завітав на відкриття фестивалю, створення Подільського камерного хору «Леонтович-cappella» як ніколи на часі.

«Цьогорічний фестиваль поєднується із історичною подією, про яку ми дуже давного говорили та мріяли. Насправді це було не просто. Але сьогодні ми фактично на презентації камерного хору «Леонтович-cappella». Знаково, що колектив носитиме ім’я нашого земляка, який відомий на весь світ. Микола Дмитрович Леонтович мав великий дар, який йому дав Бог.

Твори Леонтовича, об’єднують українців, його «Щедрика» можна почути у всіх куточках світу. Це той фундамент, якого ми повинні дуже міцно триматись і передавати своїм нащадкам. Це сакральні речі, які не піддаються жодним математичним розрахункам, але саме в такий спосіб виростає і міцніє народ, утверджується нація», - зазначив Валерій Коровій.

Фестиваль триватиме на Вінниччині два дні, сьогодні, з 12 грудня, виступатимуть професійні хорові колективи в коледжі культури і мистецтв ім.М.Д. Леонтовича у місті Вінниця. А вже 13 грудня свято перенесеться до Тульчинського районного будинку культури, де виступатимуть самодіяльні колективи.