На Вінниччині зростає захворюваність дітей на туберкульоз

Новини Вінниці / На Вінниччині зростає захворюваність дітей на туберкульоз

Протягом минулого року на Вінниччині на різні форми туберкульозу захворіла 21 дитина і 6 підлітків. Половина із них виявлено під час профілактичних оглядів.

Протягом минулого року на Вінниччині на різні форми туберкульозу захворіла 21 дитина і 6 підлітків. Половину цих випадків виявлено під час профілактичних оглядів. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомила завідувач дитячого відділення ВОСТМО «Фтизіатрія» Тетяна Гандзейчук.

«Дитячий туберкульоз зростає у Вінницькій області і по всій Україні . Зараз заключаються декларації із сімейними лікарями , які звертають увагу на часто хворіючих дітей , призначають їм комплекс обстеження і таким чином у нас виявляються вже не такі занедбані форми туберкульозу як раніше, які виліковуються. Водночас в нас зменшилася захворюваність на туберкульоз серед підлітків , але виявляються занедбані форми туберкульозу», - наголосила Тетяна Гандзейчук.

За її словами, на початкових етапах недуги симптоми важко помітити, туберкульоз не болить. В основному його діагностують за допомогою туберкулінодіагностики, тобто тестів на реакцію Манту. Однак Вінниччина займає найнижчий рівень туберкулінодіагностики серед інших регіонів.

«На жаль на Вінниччині є чимало батьків, які відмовляються від туберкулінодіагностики. На щастя в нас зменшилася кількість батьків, які відмовляються від вакцинації проти туберкульозу. Третій рік поспіль ми забезпечені вакциною проти цього захворювання, але дійсно були часи , коли ми не мали і частина дітей в нас залишилися не вакцинованими. На сьогодні в області вакцини 150% від річної потреби», -  розповіла начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Тетяна Бондаренко.

Нагадаємо, 24 березня розпочався місячник боротьби з туберкульозом.

 

 

 

 

Саша Григоровська

29 березня, 2019