На Вінниччині зареєстрована рекордна кількість отруєнь від грибів

Новини Вінниці / На Вінниччині зареєстрована рекордна кількість отруєнь від грибів

Протягом останніх років на території Вінниччини чітко відслідковується тенденція до щорічного збільшення випадків отруєнь людей дикорослими грибами. Про це свідчить статистика ГУ Держпродспоживслужби.

Протягом останніх років на території Вінниччини чітко відслідковується тенденція до щорічного збільшення випадків отруєнь людей дикорослими грибами. Про це свідчить статистика ГУ Держпродспоживслужби.

Так, в 2015 році від отруєнь грибами в області постраждало 15 людей, в 2016 - зареєстровано 16 випадків, в 2017 році - 62. У 2018 році відомо по те, що вже 42 жителя області звернулись за медичною допомогою після вживання грибів.

Більшість постраждалих – дорослі. У цьому році зі скаргами до лікарів звернулася лише одна дитина 15 років.

У 4 випадках фіксувалися групові отруєння грибами, коли одночасно постраждало 2-3 особи. В переважній більшості перебіг захворювання був середнього ступеню важкості  - 90%. Важкий перебіг реєстрували лише у 4 випадках.

Опитування потерпілих в поточному році засвідчили, що отруїлися вони грибами, зібраними в лісових насадженнях та невстановлених місцях, а не придбаними на ринках чи з рук.

За територіальним принципом випадки отруєння людей в області розподілені нерівномірно. Найбільша кількість постраждалих зареєстрована в Шаргородському - 8, Жмеринському - 6, Крижопільському - 6, Вінницькому - 3 районах та в містах Вінниця – 5 і Могилів-Подільський - 5. По одному випадку зафіксоовано в Муровано-Куриловецькому, Бершадському, Чернівецькому, Тростянецькому та Калинівському  районах.

В Шаргородському районі постраждалі збирали гриби в "лісі Роля" (так назвали потерпілі) поблизу Шаргорода, лісі біля сіл Садківці та Івашківці. В Жмеринському районі найбільше випадків пов’язані із збиранням грибів в Чернятинському лісі. В Крижопіольському районі повторювались випадки збирання грибів в Шарапанівському лісі. В Козятинському районі - в лісі сіл Нападівка та Мухівці. У Вінницькому районі декілька постраждалих збирали гриби в лісі села Рівець.

Макс Мельник

8 листопада, 2018