На Вінниччині запрацювала амбулаторія загальної практики сімейної медицини

Новини Вінниці / На Вінниччині запрацювала амбулаторія загальної практики сімейної медицини

На Вінниччині одним із пріоритетних напрямків розвитку медичної галузі є покращення доступності послуг для мешканців сільської місцевості, зокрема, шляхом будівництва сільських амбулаторій з житлом для лікарів. На Вінниччині кількість таких амбулаторій попередньо становитиме 14. Загалом, на будівництво виділено 81,9 млн грн субвенції з державного бюджету.

На Вінниччині одним із пріоритетних напрямків розвитку медичної галузі є покращення доступності послуг для мешканців сільської місцевості, зокрема, шляхом будівництва сільських амбулаторій з житлом для лікарів. Кількість таких амбулаторій на Вінниччині попередньо становитиме 14. Загалом, на будівництво виділено 81,9 млн грн субвенції з державного бюджету.

Завдяки співфінансуванню та підтримці Вінницької ОДА, у Гальжбіївській сільській раді пройшло офіційне відкриття модернізованої сільської амбулаторії. Нагадаємо, що будувати амбулаторію розпочали ще на початку року, та коштував даний проект місцевому бюджету - 108 тисяч гривень, а більшу частину коштів надала районна рада - 694 тисячі. Решта — гроші з держбюджету. Загальна вартість проекту близько 10 мільйонів гривень.

Як повідомили у Вінницькій ОДА, через реформування медичної галузі протягом І кварталу поточного року Національною службою здоров'я України закладам первинної медичної допомоги області було виплачено понад 191 млн грн. Крім цього, за рахунок коштів НСЗУ значно покращився рівень заробітної плати лікарів та середнього медичного персоналу первинного рівня. Упродовж лютого 2019 року середня заробітна плата лікарів первинної ланки склала 16 154 грн, медичних сестер – 7 664 грн. 

Під час оглядин нової амбулаторії очільник області Валерій Коровій взяв участь у телемості із лікарем вторинної ланки – Ямпільської ЦРЛ, неврологом Андрієм Янченком.

«Як бачите, це не просто сучасна будівля. Це і сучасне обладнання для надання якісної медичної допомоги. А телемедецина- це крок вперед. Ми почали впроваджувати таку модель роботи. Вона дає можливість, за умови консультації реального часу, приймати медикам  оперативні рішення. Знімати кардіограму та показники. По таких категоріях хвороб,  як інсульт та інфаркт – це дуже важлива справа», - наголосив голова облдержадміністрації.

Будівництво амбулаторії в селі Гальджбіївка минулоріч увійшло до затвердженого Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України переліку об’єктів, які отримують фінансування за кошти субвенції державного бюджету на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості.

За словами сімейного лікаря Тетяни Осадчук, у новому закладі є кабінет щеплень, маніпуляційна, кабінет сімейного лікаря. Діє денний стаціонар. У вестибюлі — місця для очікування пацієнтів. Облаштували в амбулаторії й два санвузли. Один — для людей з інвалідністю.

Для первинного обстеження пацієнтів закупили відповідне медичне обладнання. Також в амбулаторії передбачено консультації вузьких спеціалістів через відеозв’язок. Прийом до лікаря — за попереднім записом.

До цього медичні послуги жителям надавали в одному кабінеті у непристосованому приміщенні.

Нова амбулаторія устаткована всім необхідним обладнанням згідно з табелем оснащення, зокрема, телемедициною. Вона надаватиме повний перелік послуг для повноцінного медичного обслуговування. При амбулаторії є автомобіль Renault Duster, яким користуватимуться сімейні лікарі для обслуговування пацієнтів.

Відомо, що будівельні роботи на об’єкті виконувало ТОВ «Подільські будови», з якими було укладено договір за  результатами проведених тендерних торгів в системі електронних закупівель Прозоро.

Будівництво лікарської амбулаторії розпочато 19 лютого поточного року  відповідно до плану виконання робіт та завершено 1 вересня 2019 року.

Обслуговуватиме заклад понад дві тисячі жителів сіл: Біла, Гальжбіївка, Оксанівка та Ульянівка. Всі вони входять до Гальжбіївської сільради. Наявне населення громади становить 2158 осіб, з яких 1539 - уклали декларації з сімейним лікарем.

Як повідомила директор Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Людмила Грабович, у І кварталі 2019 р. галузь охорони здоров'я Вінниччини працювала у напрямку визначеної Урядом програми якісних змін у медичному просторі. Зокрема, це стосується розвитку медицини у сільській місцевості, змін у фінансуванні програми «Доступні ліки», реформування вторинної ланки медицини.

За словами директора профільного департаменту, на сьогодні заклади первинного та вторинного рівнів області стовідсотково реорганізовані на комунальні некомерційні підприємства. «57 закладів первинної медичної допомоги, а саме – 52 комунальних неприбуткових підприємства та 5 приватних закладів уклали договори з Національною службою здоров'я Україні. Також завершили реорганізацію 48 закладів вторинного рівня надання медичної допомоги», - зауважила Людмила Грабович.

 «На здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості та забезпечення медичних працівників службовим автотранспортом за рахунок коштів  з державного бюджету у розмірі 7 млн.грн, а  також співфінансування з місцевих бюджетів на суму понад 733 тис.грн, придбано 14 спеціалізованих легкових автомобілів для новозбудованих амбулаторій. Зазначені транспортні засоби будуть передані на баланс громад.

Крім цього, передбачено низку заходів, спрямованих на забезпечення 197 амбулаторій загальної практики сімейної медицини комплектами телемедичних пристроїв», - зауважила Людмила Грабович.

Також директор профільного департаменту проінформувала про кардинальні зміни вторинного рівня. За її словами, з липня поточного року має запрацювати програма медичних гарантій для населення на рівні поліклінічних відділень районних лікарень.

Ірина Заіковата

10 вересня, 2019