На Вінниччині захворюваність на кір буде лише зростати. Коли чекати піку?

Новини Вінниці / На Вінниччині захворюваність на кір буде лише зростати. Коли чекати піку?

Захворюваність на кір в Україні в цілому, на Вінниччині зокрема, не збирається йти на спад. А навпаки кількість випадків недуги збільшуватиметься. Особливо із настанням холодів та відновлення навчання у школах та вишах. Про це під час прес-конференції наголосила лікар-епідеміолог Вінницького лабораторного центру МОЗ України Айнур Жумабекова.

Захворюваність на кір в Україні в цілому, на Вінниччині зокрема, не збирається йти на спад. А навпаки кількість випадків недуги збільшуватиметься. Особливо із настанням холодів та відновлення навчання у школах та вишах. Про це під час прес-конференції наголосила лікар-епідеміолог Вінницького лабораторного центру МОЗ України Айнур Жумабекова.

За минулий тиждень в області на кір захворіло 93 вінничан, з них 66 – діти. Із всіх захворілих 61,5% не були щеплені проти цієї вірусної інфекції. Загалом з початку року на Вінниччині зареєстровано 748 випадків кору.

Спалахів варто було очікувати, адже через проблеми із вакциною, які були в нашій державі з 2009 року, щеплення отримали лише 55% дітей, які підлягали імунізації. На сьогодні, як запевняють представники департаменту охорони здоров’я ОДА, вакцини вдосталь. У медичних закладах краю наявні 28,8 тисяч доз – це 120% від потреби для Вінниччини.

«За всі роки накопилася велика кількість як не щеплених, так і недощеплених дітей. Тому ми очікували цей спалах, на сьогодні захворюваність росте. Знижуватися не буде, поки ми не вакцинуємо всіх наших дітей. До того ж варто пам’ятати, що кір - це вірусна інфекція, яка любить холодну пору року. Тому ми можемо очікувати з осіннього періоду  новий пік зростання захворюваності, що буде пов'язаний з похолоданням і повернення дітей та студентів до навчання в організовані колективи», - зазначила Айнур Жумабекова.

Однак, це не говорить, що хвороба не підступна влітку. «Підчепити» кір можна і на відпочинку в Одесі та Карпатах. Це регіони, де спостерігається стрімке зростання захворюваності.

«Зараз сезон відпусток і багато хто везе своїх дітей на оздоровлення, наприклад, до моря в Одесу, чи у гори в Карпати. А на сьогоднішній день ці регіони входить в перелік  областей з дуже високим рівнем захворювання. Тому ми не можемо сказати, що захворюваність на Вінниччині впаде. Вона буде увесь рік і перейде на наступний», - каже лікар.

За її словами, наразі Вінниччина посідає останні місця серед областей України за кількістю хворих на кір. В середньому за місяць у нас реєструється 200-300 випадків недуги, тоді, як в лідируючих регіонах, таких, як Одеський, Закарпатський, Чернівецький, Івано-Франківський, протягом місяця реєструється більше 1000 хворих.