На Вінниччині за напади на журналістів жодна справа не дійшла до суду

Новини Вінниці / На Вінниччині за напади на журналістів жодна справа не дійшла до суду

Протягом останніх років на Вінниччині мали місце кілька гучних випадків порушення прав журналістів. Але жодна з цих справ так і не дійшла до суду, а отже, ті, хто перешкоджав роботі медійників залишились непокараними.

Протягом останніх років на Вінниччині мали місце кілька гучних випадків порушення прав журналістів. Але жодна з цих справ так і не дійшла до суду, а отже, ті, хто перешкоджав роботі медійників залишились непокараними.

Слідча Діана Мельник, яка у ГУ НП Вінниччини опікується справами, що пов’язані із порушенням прав журналістів зазначає, що головною проблемою у розслідуванні проваджень за ст. 171, 345-1 є важкість доведення умислу нападників, що вони знали і розуміли, що перешкоджають роботі саме журналістів. Відсутність розпізнавальних знаків, бейджів на журналістах під час конфліктних ситуацій дозволяє адвокатам кривдників доводити, що злочинного умислу в контексті «журналістських» статей Кримінального Кодексу у діях їхніх підзахинсних не було.

Влітку 2018 року журналісти проекту “Інспектор. Міста” зазнали нападу з боку представників дитячого садочку “Амадея” під час зйомки чергового сюжету про Вінницю. Володимир Остапчук із командою намагався потрапити на територію приватного дитячого садочку  на вул. Северина Наливайка.  Побачивши камери, адміністрація дитячого закладу спершу зачинила всі двері до приміщення, а потім у садочок прибули два кремезні чоловіки, які з погрозами намагалися силоміць виштовхати журналістів з території, яку вони назвали приватною.

“Журналіст звернувся до Лівобережного відділення поліції 28.08.2018 із заявою щодо погроз йому фізичним насиллям від невідомого чоловіка під час виконання ним професійних обов’язків на території згаданого приватного дитячого садочка. Слідчим відділенням  було відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 345-1 КК України (погроза або насильство щодо журналіста). Наразі триває досудове розслідування”, – повідомила речниця ГУ НП у Вінницькій області Анна Олійник у коментарі представнику ІМІ.

Справа досі на етапі досудового розслідування. Головна проблема – те, що сам Володимир Остапчук не відповідає на телефонні дзвінки вінницьких поліцейських, його досі не вдалося допитати у якості потерпілого. Також відсутні відповіді на запити від поліцейських до студії, яка виготовляє відеопродукт для телеканалу, як власне не відповідає на запити і сам телеканал «1+1».

Та і як виявилось, офіційна адреса дитячого садочка не співпадає з місцем його розташування, а власник території, де відбулося порушення прав журналістів мешкає не у Вінниці.

 

 

А  4 січня 2019 року на журналістів видання “33 канал” Ірину Зонову та Сергія Хіміча напали охоронці Храму Стрітення Господнього. Інцидент стався при спробі потрапити на координаційну раду архиєреїв трьох єпархій Московського патріархату – Тульчинської, Могилів-Подільської і Вінницької. Як розповіла Ірина Зонова, охоронці не пустили їх на територію храму, а Сергія Хіміча штовхали.

У коментарі представнику ІМІ у Вінницькій області керівниця відділу комунікації Нацполіції у Вінницькій області Анна Олійник повідомила, що поліцейські склали протокол, але самі журналісти написали, що конфлікт вирішився мирним шляхом, техніка неушкоджена, а безпосередньо працівники “33 каналу” претензій до охоронців не мають.

Власне, попри написану заяву саме через те, що журналісти не мали претензій до церковних сек’юріті, випадок не вносили до ЄРДР.

 

 

Епічний конфлікт між двома депутатами Вінницької обласної ради, Тетяною Редько та Юрієм Яремчуком залишився без розгляду – справу закрили по строкам у квітні 2019 року. А рівно за два роки до цього непорозуміння двох депутатів Тетяна Редько вимагала кваліфікувати як напад на журналіста, адже в той момент, коли сталося непорозуміння, вона згадала, що є заступницею редактора газети «33 канал» і начебто саме в той момент вела стрім із засідання.

Тоді Тетяна Редько стверджувала, що потрапила до лікарні, де їй діагностовано гіпертонічний криз і зміщення в області шиї. Проте підтвердити свої слова слідчому журналістка-депутатка не змогла, адже всі ці два роки не з’являлась жодного разу для того, аби в неї взяли пояснення.

 

Нарешті, найбільш кричущий випадок порушення прав журналістів у Вінниці мав місце наприкінці серпня 2017 року, під час конфлікту мешканців села Сабарів і вінницької влади, яка хотіла збудувати у селі міське кладовище. Тоді невідомі чоловіки побили журналіста місцевого видання Vlasno.info Богдана Новака під час виконання професійних обов’язків.

Богдана повалили на землю та били ногами по обличчю, не зважаючи на те, що він представився журналістом. Після того він поїхав до лікарні на обстеження, де діагностували перелом носа та забої.

Попри резонанс цієї справи та те, що розслідування знаходиться на контролі у столичних керівників поліції, нападників на Богдана Новака вінницькі поліцейські не можуть знайти.

Хоча у поліції запевняють, що провели всі необхідні процесуальні дії, навіть, відтворення подій.

 

Антон Булгаков, регіональний представник ІМІ у Вінницькій області

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Антон Булгаков

28 червня, 2019