На Вінниччині встановили перший молокомат в школі, щоб боротися із дефіцитом кальцію в учнів

Новини Вінниці / На Вінниччині встановили перший молокомат в школі, щоб боротися із дефіцитом кальцію в учнів

На Вінниччині з'явилася перша школа, куди завезли спеціальний молокомат із Фінляндії. Його встановили у Томашпільській гімназії, відтепер тамтешні учні молодших класів щодня питимуть молоко, не тепле, а трохи охолоджене. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила депутат обласної ради Лариса Білозір.

На Вінниччині з'явилася перша школа, куди завезли спеціальний молокомат із Фінляндії. Його встановили у Томашпільській гімназії, відтепер тамтешні учні молодших класів щодня питимуть молоко, не тепле, а трохи охолоджене. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила депутат обласної ради Лариса Білозір.

За її словами пристрій схожий на кавоварку. Щодня до молокомату, який встановили у їдальні, вишикується черга із учнів, які залюбки п'ють молоко.

"Молокомат коштує 53 тис. грн, і  якщо б його виготовляли в Україні, він коштував би в рази дешевше. Але поки що доводиться закуповувати його у Фінляндії, що й ми зробили за допомогою громадської організації "Життя та розвиток громад". Поки що у школі лише один молокомат, який розрахований на 10 літрів молока. Його закуповують в Іллінецькому молокозаводі", - розповіла Лариса Білозір.

Депутатка зауважила, що школярі - учасники експерименту - здали аналізи крові, їх оглянули стоматологи.

"Вже за кілька місяців ми дізнаємося, чи покращиться стан дитячого здоров'я після вживання смачного молочного продукту. Але мушу сказати, що у всіх дітей показники в аналізах на вміст кальцію і вітамін Д3 нижче норми", - каже Лариса Білозір.

За її словами, купівля таких молокоматів під силу місцевому самоврядуванню в Україні, а саме територіальним об'єднаним громадам.

"Планую залучити гроші на придбання ще шести таких пристроїв та переконати голів ОТГ впровадити таку програму по молоку в кожній громаді, попередньо отримала погодження від багатьох громад. Незабаром ми забезпечимо молокоматами школи в Тульчині, с. Варнярці Томашпільського та с. Шляхове Бершадського району. До того ж, голова Томашпільської ОТГ вже загорівся ідеєю безкоштовно забезпечити молоко усіх школярів молодшої школи",  - підкреслила Лариса Білозір.

 

Фото Лариси Білозір.

 

Саша Григоровська

23 березня, 2018