На Вінниччині відкрили нову школу, яку діти й вчителі чекали понад десятиліття. На її зведення витрачено майже 50 мільйонів гривень

Новини Вінниці / На Вінниччині відкрили нову школу, яку діти й вчителі чекали понад десятиліття. На її зведення витрачено майже 50 мільйонів гривень

У мешканців мальовничого села Сосонка, що у Вінницькому районі, сьогодні, 1 вересня, подвійне свято. Адже перший дзвоник пролунав у новій сучасній школі, яку вони чекали 12 років. Звісно, школа у селі була. Заснували її ще 105 років тому. Понад півтора десятиліття тому її приміщення визнали непридатним для навчання.

У мешканців мальовничого села Сосонка, що у Вінницькому районі, сьогодні, 1 вересня, подвійне свято. Адже перший дзвоник пролунав у новій сучасній школі, яку вони чекали 12 років. 

Звісно, школа у селі була. Заснували її ще 105 років тому. Понад півтора десятиліття тому її приміщення визнали непридатним для навчання. Уроки проводилися у дві зміни у класах початкової школи, розрахованої лише на 120 учнів, хоча загалом школярів у цьому селі у кілька разів більше.

Нову школу почали зводити 12 років тому. Як з'ясувалося, у ході будівництва були допущені грубі порушення інженерно-технічних норм та правил. Внаслідок цього його не можна було продовжити й завершити. 

Вихід у цій ситуації був один. Аварійну недобудову знесли у 2012 році, залишивши лише фундаменти. До речі, на цьому наполягав нинішній Президент України Петро Порошенко – тоді він був народним депутатом, обраним на Вінниччині. А на її місці почали зводити нову школу. Утім, війна завадила цьому...

Діти й їх батьки, вчителі щодня дивилися на «коробку» школи й ніхто не знав, коли ж її добудують. Коштів на це потрібно було чимало – не один десяток мільйонів. Потрібну суму на це отримали торік, більшу частину з державної скарбниці. 

Загалом зведення школи у Сосонці, яка розрахована на 260 учнів, обійшлося у 48,2 млн грн, з яких 5,5 млн надійшло з місцевого бюджету. Нині у цій ЗОШ навчається 256 школярів, у їх числі 36 першокласників.

«Успішна реалізація цього проекту також відбулась завдяки активній позиції і прагненню вашої громади. Завдяки підтримці Президента України Петра Порошенка та Уряду Володимира Гройсмана вдалося акумулювати фінансові ресурси на об’єкти соціальної сфери. Тож ми бачимо результат спільних зусиль владних інституцій та представників громади», – сказав голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

Він вручив директору школи Людмилі Кугай два сертифікати – про те, що реконструкція звершена, а також грошовий на 362 тис. грн, які витратять на обладнання кабінету математики.

Завершенням будівництва школи у Сосонці три роки переймався, допомагаючи виділенню коштів, нардеп від Вінниччини Олексій Порошенко. Сьогодні він брав участь в урочистостях.

«Ця школа буде виконувати роль освітнього центру, даючи можливість отримувати якісну освіту жителям Сосонки і навколишніх сіл. Я щасливий, що нам це вдалося, а ще більше задоволення у мене викликають радісні очі першокласників, які почнуть свій шлях набуття освіти у нових, просторих та комфортних класах», – зазначив О. Порошенко.

 


 

Юрій Ярмощук

1 вересня, 2018