На Вінниччині в шкільних їдальнях впроваджують нове меню, з яким визначились лідери кулінарного експерименту

Новини Вінниці / На Вінниччині в шкільних їдальнях впроваджують нове меню, з яким визначились лідери кулінарного експерименту

На Вінниччині впроваджують нове меню в навчальних закладах. Жмеринка Вінницької області є лідером змін у шкільному харчуванні, нещодавно освітяни та фахівці Держпродспоживслужби провели в місті обласний семінар.

На Вінниччині впроваджують нове меню в навчальних закладах. Жмеринка Вінницької області є лідером змін у шкільному харчуванні, нещодавно освітяни та фахівці Держпродспоживслужби провели в місті обласний семінар.

Переможець кулінарного шоу «МайстерШеф», автор «Збірника рецептів страв для харчування дітей шкільного віку в навчальних та оздоровчих закладах» Євген Клопотенко в ефірі на одному із центральних каналів відзначив місто, як лідера змін у шкільному харчуванні.

«Дуже активна Жмеринка. Жмеринка – це лідер України по змінах», - сказав Євген Клопотенко під час прямого ефіру.

Зазначимо, що  «осучаснене» меню в шкільних їдальнях Жмеринки розпочали впроваджувати в квітні цього року.

Як виникла ідея, і чому її підтримали розповіли у відділі освіти.

«Так вже повелося, що не всі діти полюбляють їсти в шкільних їдальнях. Комусь смакує, а хтось зовсім відмовляється від приготовлених страв. Саме тому ми вирішили змінити стару систему і приєднатися до всеукраїнського проекту «Нове шкільне харчування», - пояснювала тоді ініціативу жмеринчан очільниця освітньої галузі Жмеринки Аліна Твердохліб.

З огляду на оцінку головного «шеф-повара» експеримент жмеринчанм виявився вдалим. Діти із задоволенням їдять бургери, мак енд чіз, нагетси курячі, бефстроганов у сметанному соусі, рис «Паелья», картопля печена з куркумою та бланманже.

Загалом в книзі рецептів кулінара представлено більше сотні страв із натуральних продуктів, користь яких зберігається і в ході приготування, тож обрати є з чого.

Та книга книгою, але як на практиці змінити систему харчування, краще дізнатися із «перших рук». Тож до Жмеринки приїздять «за досвідом».

Про зміну шкільного меню говорять і в інших населених пунктах Віннччини. Зокрема, в Чернівецькому районі під час наради піднімали питання  про перехід на більш корисне та сучасне харчування.

Марія Петровська начальник відділу освіти Чернівецької РДА на нещодавній нараді поінформувала про результати обласного практичного семінару, який відбувся на базі Жмеринської ЗОШ №4 за участю освітян та фахівців Держпродспоживслужби. Саме у цьому навчальному закладі кухарі готують обіди для школярів за збірником рецептур переможця кулінарного шоу «Майстер Шеф» Євгена Клопотенка, що дозволяє урізноманітнити якісне та безпечне харчування дітей.

Марина Карабай

25 листопада, 2019