На Вінниччині утримуються від впровадження монетизації. Питання вивчається

Новини Вінниці / На Вінниччині утримуються від впровадження монетизації. Питання вивчається

Уряд прийняв постанову №197 від 14 березня 2018 року, якою змінена форма надання пільг з оплати проїзду у транспорту. Документ передбачає затвердження порядку для монетизації проїзду. Для органів місцевого самоврядування він має «рекомендаційний» характер. На його основі місцева влада має вирішити, чи компенсувати вартість проїзду лише вказаному в постанові переліку пільгових категорій, чи розширити його, чи залишити все, як є та виплачувати кошти перевізникам.

Оскільки бюджетна децентралізація «направила» до місцевих бюджетів додаткові кошти, держава заявила, що «відмовляється» перераховувати гроші за пільговий проїзд. Перевізники завжди скаржилися, що їх замало, тому тепер, після збільшення надходжень до «скарбниць» міст, селищ і сіл, це питання переклали «на плечі» влади на місцях.

Як зазначила  директор департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької облдержадміністрації Наталя Заболотна, «кабмінівський» порядок визначає механізм надання пільг готівкою за рахунок відповідних місцевих бюджетів.

Урядом встановлено державний соціальний норматив, тобто мінімальну кількість – 30 поїздок на місяць усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах.

У постанові визначені окремі категорії пільговиків, яким зобов’язані компенсувати вартість проїзду. На Вінниччині під них підпадають 153 тисячі осіб. У місцевої влади є повноваження розширити перелік пільгових категорій для доплат на власний розсуд.

Також надається механізм, за яким визнається розмір виплат пільговикам. За розрахунками департаменту, їм щонайменше мають у місяць компенсувати 96,90 грн. Деяким в півтора і двічі більше. Це сума на 2018 рік. Її визначено як середню величину однієї поїздки у міському комунальному транспорті серед усіх комунальних підприємств області.

Фактично, користуючись цими нормативами, місцева влада має право заявити про скасування безкоштовного проїзду та запровадження системи монетизації. Постанова уряду вступила в силу. Втім, як запевнила директор департаменту соціальної політики Вінницької міськради Лариса Попова, таке рішення не приймали.

«На рівні міста ми поки утримуємося від такого кроку. Наскільки мені відомо, в інших містах теж все залишається, як було раніше. Ніхто не відмовляється від монетизації у майбутньому. Питання вивчається», - пояснила Лариса Віталіївна.   

 

Олег Верлан

14 травня, 2018