На Вінниччині суд відправив на громадські роботи вагітну жінку

Новини Вінниці / На Вінниччині суд відправив на громадські роботи вагітну жінку

Ця жінка скоїла незначне правопорушення, за що її покарали штрафом. Однак у липні цього року у Хмільницькому міськрайсуді покарання змінили. Замість штрафу вона мала відробити п’ятдесят годин. Здавалося б, нічого страшного? Справа у тому, що в той момент ця подолянка була на 39-му тижні вагітності. Складно сказати, чи знали про це представники Феміди, які змінили їй покарання. До речі, подання щодо цього до суду направили працівники місцевого органу пробації. Про те, що ця жінка на 6-му місяці вагітності судді, можливо, й не знали. На судове засідання її чомусь не викликали, як й захисника та прокурора. Тож ці учасники судового процесу не могли висловити свої думки.

Ця жінка скоїла незначне правопорушення, за що її покарали штрафом. Однак у липні цього року у Хмільницькому міськрайсуді покарання змінили. Замість штрафу вона мала відробити п’ятдесят годин. Здавалося б, нічого страшного? Справа у тому, що в той момент ця подолянка була на 39-му тижні вагітності. Складно сказати, чи знали про це представники Феміди, які змінили їй покарання. До речі, подання щодо цього до суду направили працівники місцевого органу пробації.

Про те, що ця жінка на 6-му місяці вагітності судді, можливо, й не знали. На судове засідання вони її чомусь не викликали, як й захисника та прокурора. Тож ці учасники судового процесу не могли висловити свої думки. 

Винесене судом рішення суперечить закону, оскільки у ч. 3 ст. 56 КУ України написано, що громадські роботи не призначаються особам, визнаним інвалідами першої або другої групи, вагітним жінкам, особам, які досягли пенсійного віку, а також військовослужбовцям строкової служби.

«Виявивши дану незаконну ухвалу суду, Калинівською місцевою прокуратурою Вінницької області подано на неї апеляційну скаргу, яку апеляційним судом Вінницької області задоволено. Апеляційний суд погодився з доводами  прокурора про грубе порушення міськрайсудом вимог закону України про кримінальну відповідальність та КПК України щодо заміни покарання засудженій, яка перебувала у стані вагітності, а також без виклику та участі учасників процесу, скасував оскаржувану ухвалу та направив справу на новий судовий розгляд у місцевий суд», – зазначає прес-служба прокуратури Вінницької області.
 

Юрій Ярмощук

18 вересня, 2018