На Вінниччині створили унікальний музей дерев’яних інструментів (ВІДЕО)

Новини Вінниці / На Вінниччині створили унікальний музей дерев’яних інструментів (ВІДЕО)

У селі на Вінниччині різьбяр відкрив унікальний музей інструментів з дерева. Чоловікові вдалось зібрати для свого Музею мануфактури понад півтисячі експонатів.

У селі на Вінниччині різьбяр відкрив унікальний музей інструментів з дерева. Чоловікові вдалось зібрати для свого Музею мануфактури понад півтисячі експонатів.

Як стало відомо з сюжету UA:Вінниця, у селі Гнатків, що на Вінниччині, місцевий різьбяр Анатолій Лукіянчик відкрив безкоштовний Музей мануфактури, де представив 700 столярних інструментів з дерева. Усі відвідувачі матимуть змогу створити щось власноруч і забрати з собою.

Як розповів сам майтер Анатолій Лукіянчик, він працює з деревом вже 12 років, та є самоуком. Багато років захоплюється колекціонуванням цікавих робіт вироблених з дерева, а нещодавно вирішив відкрити безкоштовний музей у селі Гнатків. Тут відвідувачам представлено понад 700 столярних інструментів.

«В мене є інструмент, який нарізав гвинти. Він старий і відреставрований. Також є різноманітні циркулі – більш старі, та новіші», – каже пан Анатолій.

За деякі чоловік віддав 20 гривень, інші купував за кілька сотень, також є і подарунки. Найбільше в майстерні рубанків, їх тут понад 300 і це улюблений інструмент дітей. Всі охочі – можуть зістругати щось власноруч і забрати з собою.

Колекцію музею майстер доповнює своїми роботами, тут є ложки, тарілки, цукерниці. З деревини вистругує також іконостаси. Один із них у Томашпільському храмі Успіння Пресвятої Богородиці.

«Спочатку більшість іконостасів були дубові, але дуб – це тверда порода дерева. Коли я побачив ці роботи, то сам захотів мати такий іконостас в храму», – каже отець Михайло, настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці.

У планах Анатолія – розширювати музей. Власні вироби чоловік хоче розташувати на вулиці для того, аби приваблювати відвідувачів.

Ірина Заіковата

4 листопада, 2019