На Вінниччині школярам купили полуницю, а от з «молочкою» не склалось

Новини Вінниці / На Вінниччині школярам купили полуницю, а от з «молочкою» не склалось

На Вінниччині відділ освіти однієї із міських рад закупив молочні продукти для харчування дітей за цінами, які не всі учасники тендеру вважають конкурентними. Одна із учасниць тендеру, яка мала намір продавати свою продукцію закладам освіти Калинівського району, що на Вінниччина подала скаргу до Антимонопольного комітету України. Днями скаргу мають розглянути

На Вінниччині відділ освіти однієї із міських рад закупив молочні продукти для харчування дітей за цінами, які не всі учасники тендеру вважають конкурентними. Одна із учасниць тендеру, яка мала намір продавати свою продукцію закладам освіти Калинівського району, що на Вінниччина подала скаргу до Антимонопольного комітету України. Днями скаргу мають розглянути.

Про це повідомляє Калинівка.Сity.

«У листопаді 2019 року тендерний комітет відділу освіти Калинівської міської ради визнав Сергія Ставнічука переможцем ще одних торгів на постачання молока у навчальні заклади громади.

7710 літрів молока підприємець мав поставити за ціною 127 677 гривень (16,55 грн. за літр – ред.). Однак одна з учасниць торгів подала скаргу про порушення законодавства у сфері закупівель.

Тендерний комітет відділу освіти Калинівської міської ради у відповіді на скаргу зазначив, що він правомірно обрав переможця торгів.

Заявниця подала скаргу в іншу інстанцію – у постійно діючу адміністративну колегію Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель.

Розгляд скарги назначено на 16 грудня», - йдеться в інформації.

Зазначимо, що впродовж 2019 року відділ освіти Калинівської міської ради здійснив закупівлі на суму більш як вісім мільйонів гривень.

Для харчування дітей купували хліб, молоко, м’ясо, олію, масло вершкове, цукор, ягоди і фрукти, яйця курячі, картоплю, макарони, крупи, рибу морожену, полуниці, персики та цукерки.

Із більш як восьми мільйонів гривень майже два мільйони припадає на молочні продукти – молоко, сир твердий і сир кисломолочний, сметану, ряжанку, кефір, йогурт, масло вершкове.

Вершкове масло відділ освіти закупив за ціною 120 гривень, молоко за ціною 20 гривень за літр, кисломолочний сир за ціною 96 гривень за кілограм, твердий сир за ціною 190 гривень за кілограм. Місцеві журналісти проаналізували ціни на продукцію у сусідів  - освітян з Хмельниччини.

«Для порівняння ми відшукали у мережі Прозорро договори на постачання таких же продуктів і укладені приблизно у той же період, що й у Калинівці. Наприклад, у січні - лютому 2019 року дошкільні навчальні заклади міста Нетішина, що у Хмельницькій області, закуповували сир кисломолочний за 81 гривню, а сир твердий 45% жиру – за 135 гривень за кілограм», - йдеться в інформації.

Крім цін медійники наголошують, що у додатках до договорів на постачання продуктів харчування не зазначаються технічні вимоги до товару.

«Наприклад, якщо жирність кисломолочного сиру має складати не менше 9%, або сир твердий має бути з масою частки жиру у сухій речовині 45% (це вимоги до учасникі тендеру – ред). Випадково чи ні, але у договорі від 2 січня 2019 року нічого цього не вказано, то ж залишається загадкою, який саме сир купував відділ освіти по 190 гривень», - пишуть місцеві журналісти.

Чи візьмуть до відома інформацію у Антимонопольному комітеті дізнаємось днями.

NaПарижі писав про закупівлю рибних делікатесів для нацгвардійців, військових частин, які дислокуються в Калинівці та Вінниці.

                                                                                                                                                     

Марина Карабай

10 грудня, 2019