На Вінниччині розпочинається громадський моніторинг якості ремонту доріг, а слідчі перевіряють «розтрату майна» при реконструкції Київського мосту

Новини Вінниці / На Вінниччині розпочинається громадський моніторинг якості ремонту доріг, а слідчі перевіряють «розтрату майна» при реконструкції Київського мосту

У Вінниці 10 жовтня громадські активісти презентували проект по моніторингу якості відремонтованих доріг. За підтримки Програми розвитку ООН в Україні його проводять по всім регіонам, зокрема на Вінниччині. Ідея проекту полягає у тому, аби визначити, чи правильно витрачено кошти, а також разом із замовником ремонту виправити помилки, якщо такі будуть. Моніторинг розпочинається після того, як з подачі прокуратури слідчі органи перевіряють роботу підрядника, який майже завершив реконструкцію Київського мосту у Вінниці.

У Вінниці 10 жовтня громадські активісти презентували проект по моніторингу якості відремонтованих доріг. За підтримки Програми розвитку ООН в Україні його проводять по всім регіонам, зокрема на Вінниччині. Ідея проекту полягає у тому, аби визначити, чи правильно витрачено кошти, а також разом із замовником ремонту виправити помилки, якщо такі будуть. Моніторинг розпочинається після того, як з подачі прокуратури слідчі органи перевіряють роботу підрядника, який майже завершив реконструкцію Київського мосту у Вінниці.  

Як зазначив на презентації проекту моніторингу голова ГО «Право» Віталій Дорох, дослідження відбуватиметься протягом п’яти робочих днів. Перевірками учасники проекту мають охопити дороги державного и місцевого значення, які ремонтувалися протягом останніх трьох років. Активісти ще не є фахівцями у дорожній галузі, вони пройшли лише один семінар, але незабаром відвідують другий. Також два дні на Вінниччині перебуватиме кваліфікований інженер-дорожник з Києва, яка допоможе зі висновками.

Активісти надіслали лист до обласної влади з пропозицією створити робочі групи, в які вони увійдуть для спільних перевірок якості виконаних робіт. Наразі чекають на відповідь. На думку В. Дороха, такі групи матимуть вагу, а до їхніх рішень «прислухатимуться» підрядники. Втім, його партнери зазначають, що більшість з договорів з будівельниками, складених місцевою владою, містять безліч «прорахунків». Приміром, там не зазначається гарантійний термін. Тому асфальт може зникнути за місяць, а претензії пред’являти марно. Навіть у таких випадках моніторинг відносин та якості доріг дозволить надати рекомендації недосвідченим замовникам, як запобігти «проколів» у майбутньому.

Тим часом відомо, що ще у серпні цього року Вінницькою місцевою прокуратурою в ЄРДР внесені відомості за статтею 191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) по реконструкції Київського мосту підрядниками. Матеріали передані до Слідчого управління ГУНП у Вінницькій області, де проводиться розслідування. У поліції поки що не коментують його хід.

Як зазначає «20 хвилин», у слідства є версія, що через фірму-«прокладку» виводилися бюджетні кошти. Видання вказує, що «із судової ухвали від 19 вересня 2018 року дізнаємося, що, за версією слідства, службові особи Департаменту капітального будівництва Вінницької міської ради змовилися з підприємством «МСУ-2», яке виконує ремонтні роботи, і заволоділи бюджетними коштами. У документі не вказується конкретна сума завданих збитків. Ще 15 листопада 2016 року Департамент капітального будівництва міськради та ТОВ «МСУ-2», директором якого є Андрій Коротич, уклади договір на суму 56,5 мільйонів гривень про ремонт Київського мосту. Саме про частину грошей йде мова».

За словами директора департаменту капітального будівництва Вінницької міськради Ігоря Кравця, за ухвалою суду правоохоронцям надані усі матеріали.

«З урахуванням додаткових угод кошторисна вартість реконструкції мосту сягає 88,3 млн грн., а фактично підрядник виконав роботи за 84,7 мільйона», - пояснив керівник департаменту.

Спочатку кошторис підрядника обмежувався 56,5 мільйонами, але потім, як запевняє чиновник, міськрада додатково замовила роботи на 28,2 мільйона гривень.

«Проектувальники не врахували, що під’їзди до мосту, фактично, були порожні; що потрібно замінити старі, гнилі перильні огородження. Коли ми почали міняти балки, то з’ясувалося, що не 80 треба поміняти, а більше сотні балок. Крім того, не було враховано первісним проектом заміна ліхтарів. Ці додаткові роботи та вартість матеріалів перевіряли в держпідприємстві «Укрдержбудекспертиза»: без їхнього експертного звіту, ми б не змогли оформити угоду з підрядником», - прокоментував він «20 хвилинам» певні «грошово-технічні» тонкощі угод із підрядником.  

Щодо того, що тендер виграла одна компанія, а техніку вона орендувала в іншій, у який той же власник – А. Коротич, то І. Кравець пояснив, що для замовника важливіше вчасне та якісне виконання робіт, а не деталі суто юридичного плану та відносили однієї фірми з іншою.  

Видання вказує, департамент має право це контролювати. Пункт 24 основного договору передбачає те, що залучення субпідрядників здійснюється за погодженням з департаментом. Нагадаємо, за даними слідства, підрядники отримали мільйон гривень, орендуючи техніку, фактично, самі у себе. Втім варто дочекатися закінчення процесу та остаточного рішення суду.

Що спільного у громадському моніторингу доріг по області та реконструкції мосту у Вінниці? Можливо, під час перевірок активістами витрачання коштів на дороги, теж стане відомо про подібні незрозумілі речі, які потребуватимуть фахового розслідування.

 

Макс Мельник

11 жовтня, 2018