На Вінниччині проведуть переселення зубрів до інших регіонів країни

Новини Вінниці / На Вінниччині проведуть переселення зубрів до інших регіонів країни

На Вінниччині в лісових угіддях в останні роки виросла вірогідність зустріти нетипову для регіону тварину - зубра. Так, з шести завезених до нашого регіону особин наприкінці 70-х років, їх чисельність зросла до 95. Видно дбайливий догляд за тваринами та необхідна для них їжа надали стимул тваринам почувати себе в безпеці та розмножуватись.

На Вінниччині в лісових угіддях в останні роки виросла вірогідність зустріти фактично типову для регіону тварину - зубра. Так, з шести завезених до нашого регіону особин наприкінці 1970-х років, їх чисельність нині зросла до 95. Видно дбайливий догляд за тваринами та необхідна для них їжа надали стимул тваринам почувати себе в безпеці та розмножуватись. 

Хоча, звісно, зубрів було б більше, якщо б не трагедія, яка сталася взимку 2016-го, коли через незрозумілі причини десятки творин вийшли на лід лісового ставка і провалилися. Правоохоронці так і не змогли тоді вирахувати причину загибелі частини стада... 

Тепер про гарне. Як повідомили на сайті Вінницької ОДА, з метою збереження та відтворення виду державне підприємство «Хмільницьке лісове господарство» буде проводити переселення зубрів до інших мисливських господарств України. Це необхідно також тому, що щільність поголів’я зубрів на Вінниччині становить п’ять особин на 1000 га угідь, що не задовільняє нормі три особини на одну тисячу гектарів.

Також тварини в останні часи стали більш "одомашнені", тобто без остраху заходять до приватних домогосподарств, та поїдають сільгоскультури, однак для людини зубри безпечні. Отже, відлов і переселення наразі дозволять врегулювати оптимальну щільність поголів’я зубрів в угіддях Хмільницького та Літинського районів області.

Відлов зубрів з метою переселення здійснюється згідно з дозволами Міністерства екології та природних ресурсів України. Переселення відбувається пізно восени, взимку і ранньою весною. У теплу пору тварин не перевозять, щоб вони не постраждали від спеки, а також у зв’язку із періодом розмноження.

Крім цього, інші господарства купують вінницьких зубрів для «освіження крові». Його сутність полягає в тому, що потомство, отримане від тварин з різних місцевостей, має бути міцнішим, витривалішим. До речі, лісгосп отримує за кожного переселеного зубра у середньому 75 тис. грн.

Всього з Вінниччини переселено 34 особини зубра європейського до мисливських угідь Чернівецької, Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей. Цією відповідальною та важкою справою займається мисливствознавець ДП «Хмільницький лісгосп» Володимир Ткач. Нагадаємо, що цього року за сумлінну роботу його нагороджено Почесною Грамотою Верховної Ради України.

На сьогоднішній день, продовжується відлов для переселення зубрів до ДП «Сторожинецький лісгосп» Чернівецької області. Минулого року для зазначеного регіону було відловлено і відправлено 7 особин (2 самців, 5 самок), а ще три самки хмільницькі лісівники мають відловити наступної зими.