На Вінниччині проведуть фестиваль «Від Щедрика до Carol of the Bells»

Новини Вінниці / На Вінниччині проведуть фестиваль «Від Щедрика до Carol of the Bells»

У Вінницькій обласній науковій бібліотеці ім. Тімірязєва відбулась прес-конференція присвячена презентації фіналу проекту «Ревіталізація Музею-квартири М. Д. Леонтовича в Музей мелодії пісні «Щедрик» шляхом діджиталізації фондів та створення фізичного та віртуального інтерактивно-комунікативних просторів» Нагадаємо, що даний проект є переможцем грантової програми «Малі міста – великі враження», м. Тульчин Вінницької області.

У Вінницькій обласній науковій бібліотеці ім. Тімірязєва відбулась прес-конференція присвячена презентації фіналу проекту «Ревіталізація Музею-квартири М. Д. Леонтовича в Музей мелодії пісні «Щедрик» шляхом діджиталізації фондів та створення фізичного та віртуального інтерактивно-комунікативних просторів». Нагадаємо, що даний проект є переможцем грантової програми «Малі міста – великі враження» для Тульчина Вінницької області.

У період з 1908 по 1921 рік (з 31 року і до смерті) дім Миколи Леонтовича знаходився у Тульчині. Тут він писав музику, викладав співи у жіночому єпархіальному училищі (1908 – 1918 рр.), головував у тульчинській «Просвіті». У Тульчин Леонтович неодмінно повертався зі своїх творчих подорожей до Києва.

У грудні 1977 року (з нагоди 100-річчя з дня народження Леонтовича) у Тульчині відкрито Музей-квартиру композитора. Цей рік також був оголошений UNESCO роком М. Леонтовича.

Тому музей-квартира М. Д. Леонтовича у Тульчині - музей «Щедрик» - це дім легендарної мелодії, яка стала символом Різдва у всьому світі. Твір, над яким композитор Микола Леонтович працював майже усе своє життя, спершу здобув успіх в Україні, а згодом закріпився у західній культурі.

Витоки «Щедрика» представлені у народній творчості, а оброблений генієм, він розпочав свою мандрівку концертними залами, кіноекранами та навіть популярними серіалами.

Мелодія виконується у різних стилях - від класики до року, відбуваються флешмоби, створюються рейтинги найкращої обробки. Праісторичне начало відгукується у серцях людей з усього світу, коли вони чують цей передзвін. У яких же умовах народжувався цей спадок світової культури?

У липні 2019 року Тульчинська міська рада взяла участь у конкурсі уряду та Міністерства культури «Малі міста – великі враження» та увійшла до пулу переможців.

Так як проект триває з серпня 2019 року, він складається з таких складових, як:

Серпень – жовтень 2019 року – проводяться капітальні роботи по впорядкуванню території та діджиталізація існуючих музейних фондів з виготовленням стендів музею, програмуванням інтерактивних панелей, які будуть встановлені в музеї та створенням сайту музею. А вже 16 листопада 2019 року відбудеться перший фестиваль «Від Щедрика до Carol of the bells», який матиме такий розпорядок:

Назва фестивалю «Від Щедрика до Carol of the Bells»  – це авторська назва проекту молодого науковця Тіни Пересунько, яка з 2015 року досліджує тему «Культурної дипломатії УНР» (Української народної республіки) і «Щедрика», як м’якої сили України. Для любителей смаколиків на фесті проведуть щедрий ярмарок.

Для участі у ЩЕДРОМУ ЯРМАРКУ необхідно надіслати заявку до 10.11.2019 на адресу [email protected]. Обов’язково вказати: прізвище, ім’я, контактний телефон, опис продукції

Також, для зручного відвідування фестивалю організатори запроваджують спеціальні чартерні програми - автобусний маршрут ВІННИЦЯ-ТУЛЬЧИН-ВІННИЦЯ.

Офіційна сторінка проекту у Facebook: https://www.facebook.com/TulchynLeontovych

 

Ірина Заіковата

25 жовтня, 2019