На Вінниччині протидифтерійної сироватки вистачить лише для двох дорослих

Новини Вінниці / На Вінниччині протидифтерійної сироватки вистачить лише для двох дорослих

Наявної на Вінниччині протидифтерійної сироватки вистачить лише на лікування двох дорослих людей.

Епідеміологи та інфекціоністи прогнозують, що після спалаху кору в Україні може бути спалах значно небезпечнішого захворювання – дифтерії. Зважаючи на низький рівень вакцинації, це захворювання може спричинити епідемію. Цьогоріч за даними МОЗ в Україні зафіксовано чотири випадки захворювання на дифтерію. Останній трапився в середині липня у Чернігівській області - інфекцію підхопив 11-річний хлопчик. Постраждалому ввели протидифтерійну сироватку.

Дифтерія небезпечна тим, що без негайного введення сироватки близько 50% хворих можуть померти, та й з протидифтерійною сироваткою ризик смерті від цього захворювання - до 20%. 

Як розповіла NaПарижі начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Тетяна Бондаренко, наявної на Вінниччині протидифтерійної сироватки вистачить лише на лікування двох дорослих людей. Саме тому вона радить вінничанам не чекати спалаху чи епідемії дифтерії, не сподіватися на щасливий випадок, а поспішати з вакцинацією. 

«Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і попередити розвиток небезпечних ускладнень – вакцинація для дітей і ревакцинація для дорослих. Тим більше, що сьогодні в області достатньо якісної вакцини від дифтерії. Нині у нас є майже 300 тисяч доз. Дорослі, яких щепили в дитинстві згідно з календарем щеплень, повинні кожні 10 років робити ревакцинацію, аби підтримувати імунітет проти дифтерії», - наголосила Тетяна Бондаренко.