На Вінниччині найлегше вести бізнес серед регіонів України

Новини Вінниці / На Вінниччині найлегше вести бізнес серед регіонів України

Вінницьку область за сумарними показниками визнано лідером регіонального рейтингу Doing Business по зручності ведення бізнесу. На Вінниччині пропонують умови, дозволяють підприємцям казати про найкращі в Україні, хоча законодавча база для всіх регіонів єдина.

Вінницьку область за сумарними показниками визнано лідером регіонального рейтингу Doing Business по зручності ведення бізнесу. На Вінниччині пропонують найкращі в Україні умови для підприємців, хоча законодавча база для всіх регіонів єдина.  

Як зазначає Businessviews, з 2014 року Україна стрибнула майже на 40 позицій вгору у глобальному рейтингу ведення бізнесу Doing Business. Деякі регіони називають локомотивами цього руху, деякі стали гальмами. Видання визнає, що саме рух залежить від місцевої влади.

У глобальному рейтингу Doing Business 2019 Україна посідає 71 місце зі 190. Це майже на рівні з Киргизстаном і нижче за середнє у нашому регіоні (Європа та Центральна Азія). У нас складно приєднатись до електромереж та легко отримати дозвіл на будівництво.

Але це середній показник по країні, а Україна велика, і ситуація в різних областях різна — вони по-різному впливають на загальноукраїнський результат.

Регіональний рейтинг Doing Business дає можливість подивитися на позиції регіонів всередині України. Чим більше балів отримала область, тим кращий її результат за вказаним критерієм і тим темнішим кольором зображена вона на карті.  

Бізнесменам найкраще у Вінницькій області, найгірше — у Чернівецькій. Окрім Вінниччини до топ-5 регіонів для бізнесу потрапили Івано-Франківська, Житомирська області, Київ та Львівщина.

Цей рейтинг чудово демонструє, як на життя кожного українця впливають місцеві вибори та місцева вдала. Багато факторів, що впливають на те, як легко працювати бізнесу, залежать саме від місцевих чиновників, наприклад, ставки деяких податків чи впровадження електронних державних послуг.

Макс Мельник

16 січня, 2019