На Вінниччині місцеві мешканці намагаються врятувати від руйнування палац Шеремєтьєва (ВІДЕО)

Новини Вінниці / На Вінниччині місцеві мешканці намагаються врятувати від руйнування палац Шеремєтьєва (ВІДЕО)

У селі Тиманівка Тульчинського району місцеві мешканці намагаються врятувати від руйнування палац Шеремєтьєва. Про це Суспільному розповів один з ініціаторів розчищення садиби від хащів Олександр Безбах. Чоловік каже, через порослі дерева та кущі, руйнуються арочні склепіння та сходи, у середині ж споруди через тріщини - перекриття та стіни.

У селі Тиманівка Тульчинського району на Вінниччині місцеві мешканці намагаються врятувати від руйнування палац Шеремєтьєва. Про це Суспільному розповів один з ініціаторів розчищення садиби від хащів Олександр Безбах. Чоловік каже, через порослі дерева та кущі, руйнуються арочні склепіння та сходи, у середині ж споруди через тріщини - перекриття та стіни.

Як каже староста Тиманівки Іван Бомбела, у Тульчинській ОТГ коштів на ремонт садиби не має. Тому, пан Безбах на місці палацу планує створити музей пожежного мистецтва, адже граф займався пожежною справою. Необхідні на створення музею гроші хочуть залучити за допомогою грантів, тому вже розпочали писати проєкти.

Нагадаємо, що останнім власником палацу в селі Тиманівка є видатний військовий - Шеремєтьєв. Три роки тому будівля його палацу була одним з лікувальних корпусів санаторію для хворих на туберкульоз. Тепер наразі це пустий та досить занедбаний палац. Але навіть у такому вигляді він не втратив свого шарму.

Так, як дах перекритий жестяною покрівлею, вона прогнила та пропускає дощову та талу воду в середину будівлі. Ганок підтримують чотири колони, які було зруйновано під час окупації, однак румунські війська повернули одну з колон та дещо її відреставрували підручними матеріалами. Зверху колон знаходиться чудернацький піддашок, а перед парадним входом видніються залишки фонтану.

Подробиці  у відеосюжеті:

Ірина Заіковата

4 грудня, 2019