На Вінниччині місцеві фермери гальмують землевідведення для могили брацлавського полковника Данили Нечая

Новини Вінниці / На Вінниччині місцеві фермери гальмують землевідведення для могили брацлавського полковника Данили Нечая

У Тиврівському районі місцеві фермери відмовляються погоджувати проект землевідведення, аби впорядкувати могилу Данили Нечая, героя національно-визвольної війни, який загинув 10 лютого 1651 року поблизу містечка Красного. Це питання вчергове на сесії Вінницької облради підняв депутат Володимир Барцьось.

У Тиврівському районі місцеві фермери відмовляються погоджувати проект землевідведення, аби впорядкувати могилу Данили Нечая, героя національно-визвольної війни, який загинув 10 лютого 1651 року поблизу містечка Красного. Це питання вчергове на сесії Вінницької облради підняв депутат Володимир Барцьось.

Нагадаємо, що Данило Нечай народився у Барі. Він був одним з соратників Богдана Хмельницького під час національно-визвольної війни та брацлавським полковником. Загинув він під час нічного захоплення Красного польськими драгунами. Нечай отримав безліч поранень, бився до останнього подиху.

Його тіло поховали в братській могилі неподалік від села Черемошне. Хоча за деякими новітніми дослідженнями пізніше тіло привезли до Києва і там поховали в одному з монастирів. Принаймні, обидні версії щодо поховання дослідниками визнаються.

Оскільки більша частина життя Нечая, хоча він вотував навіть у Молдові і захопив тодішню столицю князівства Ясси, пов’язана з Поділлям, на Вінниччині його ім’я шанують. Могила у Черемошного визнана пам'яткою історії національного значення.

Як зазначає В. Барцьось у Facebook, гальмування фермерів у питання погодження землевідведення невеличкої ділянки на пагорбі є «яскравим прикладом того, як в окремих громадян, які "зажиріли", приватний інтерес переважає громадський і державний - це з одного боку, з іншого - бездіяльності влади протягом тривалого часу, що призвело до такої ситуації. Сам факт, що земля історико-культурного призначення стає об'єктом маніпуляцій і чиїхось приватних інтересів є ганьбою для органів державної влади, які цю ситуацію не контролюють».

«Відмічу, що протягом декількох останніх років спільно з громадськістю району, зокрема краєзнавцями-істориками Олександром Ковалем і Анатолієм Тамтурою вдалося зробити чимало, - пише депутат. - Найперше за кошти обласного бюджету створено в с. Красне Тиврівського району містечко імені Данила Нечая для патріотичного виховання молоді, встановлено пам'ятний знак на честь битви в Красному у 1651 року, в якій наші козаки героїчно боронили від польських загарбників замок і місто».

Депутат зазначив, що останнім часом влада приділяє увагу вшануванню пам’яті полковника. З обласного бюджету виділено 1 млн грн на добудову дороги до пам'ятки від с. Черемошне, Тиврівська РГА і райрада проект і передбачили кошти на виготовлення нового паспорту пам'ятки і розробили проект землевідведення, проект погоджено Мінкультом. Всі питання перебували на особистому контролі у голови Вінницької ОДА В. Коровія.

Проте, як вказує В. Барцьось, «Держгеокадастр не затверджує проект землевідведення через побоювання судових процесів від власників суміжної землі». За його словами, у свій час при розпаюванні місцевих земель суб'єкти господарювання отримали ці землі навколо могили, «підорювали дорогу до пам'ятки, і зараз чинять шкоду вже збудованій дорозі (їм мало землі)».

«Ці власники відмовляються погоджувати проект, тому питання зависає у повітрі і під загрозою опиняється уся наша спільна праця попередніх років через шкурницький інтерес кількох осіб, які напевно вважають, що громада і бажаючі вклонитися пам'яті визначного українського полководця мають не дорогою їхати, а на літаку перелітати їхні паї, щоб дістатися пам'ятки», - пояснює депутат, уточнюючи, що це чи не єдина могила українських полковників часів Хмельниччини.

Також він додає, що в планах на найближчий час вздовж дороги від Черемошного до могили висадити алею козацької слави в пам'ять про звитяги українського козацтва під проводом Данила Нечая. Але як подіяти на фермерів, він наразі не знає.