На Вінниччині міський голова заявив про голодовку: через яблука образився на депутатів (ФОТО)

Новини Вінниці / На Вінниччині міський голова заявив про голодовку: через яблука образився на депутатів (ФОТО)

Незвичний підхід до вирішення нагального для міста Бар питання обрав міський голова райцентру на Вінниччині. Артур Цицюрський з 3 вересня пішов у відпуску «за власним бажанням» і об’явив голодовку. Намет у центрі міста він облаштував для збору підписів на підтримку проекту «Яблуневий шлях».

Незвичний підхід до вирішення нагального для міста Бар питання обрав міський голова райцентру на Вінниччині. Артур Цицюрський з 3 вересня пішов у відпуску «за власним бажанням» і об’явив голодування. Намет у центрі міста він облаштував для збору підписів на підтримку проекту «Яблуневий шлях».

Приводом для проведення таких публічних акцій міським головою став саботаж депутатського корпусу. На порядок денний сесії Барської міської ради 2 вересня були винесені 4 питання щодо реалізації проекту «Яблуневий шлях», який передбачає створення виробничо-туристичного кластеру та запуску тематичного екскурсійного маршруту, а головне - підтримку коштами ЄС.

Із 26 депутатів на сесію завітали лише 17. За продовження реалізації проекту виступили лише 11 обранців. Як наслідок, голосування провалено. Артур Цицюрський заявив, що депутати навмисно саботують реалізацію ідеї, адже рішення виносяться не перший рік. Раніше депутати їх підтримували, а тепер «прокатили». У мера пояснень такої позиції депутатського корпусу немає.

«Через те, що депутати саботують ухвалення рішення, яке важливе для громади, я вирішив влаштувати одноосібну акцію на підтримку проекту «Яблуневий шлях» та оголосив голодування, як протест проти свавілля депутатів. Вважаю таку позицію депутатського корпусу не припустимою, – заявив Артур Цицюрський газеті «День». – Усі знали про питання, які будуть винесені на сесію, стосовно реалізації проекту  «Яблуневий шлях» за кошти ЄС. Знали про їхню важливість для життя громади, але вчинили по-своєму, заблокувавши розвиток проекту».

За словами мера, передбачалося прийняти звичні питання – затвердити проект землеустрою, узгодити місця для посадки яблунь місцевих сортів, облаштування дегустаційного центру, тощо.   

«Це були суто практичні рішення, які треба вирішити негайно, бо тільки наша громада гальмує розвиток проекту . Очевидно, для окремих депутатів виконання політичних замовлень важливіше, аніж репутація і діяльність в інтересах громади. Це змусило мене до радикальних дій – голодування», – запевнив міський голова.

Про те скільки триватиме голодування, він не уточнив. Оскільки Цицюрський пішов у відпуску «без збереження заробітної плати», то проводить час у наметі, де збирає підписи містян на підтримку проекту  «Яблуневий шлях». Маючи достатню кількість підписів, він планує оперувати ними перед міськрадою на позачерговій сесії. Мабуть, мер вважає, що такий тиск дасть результат.

Нагадаємо, що проект «Яблуневий шлях» реалізується на території Северинівської та Барської ОТГ Вінниччини. Його вартість 560 тис. євро. Більшість коштів мають спрямовати на відновлення історичних об’єктів, будівництво нових рекреаційних ідей, а також координацію об’єднання сільгоспвиробників плодово-ягідного напрямку. З травня 2019 року реалізація проекту з боку Барської ОТГ призупинена. Депутати ігнорують сесії, аби не голосувати.

Обранці негативно ставляться до задумів, аргументуючи свою позицію тим, проект є абсурдним, треба велику частину коштів додавати з місцевого бюджету, а користь від проекту вони вважають сумнівною.