На Вінниччині масове отруєння на поминках: кафе, де готувалися страви, тимчасово закрито

Новини Вінниці / На Вінниччині масове отруєння на поминках: кафе, де готувалися страви, тимчасово закрито

У селі Чемериси Барські Барського району, що на Вінниччині масове отруєння людей. Усі потерпілі були на поминках в одному з місцевих кафе. На сьогодні 18 осіб госпіталізовані до лікарні, загалом захворіли 21 дорослих. Про це NaПарижі розповів начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук.

У селі Чемериси Барські Барського району, що на Вінниччині, масове отруєння людей. Усі потерпілі були на поминках в одному з місцевих кафе. На сьогодні 18 осіб госпіталізовані до лікарні, загалом захворіла 21 доросла людина. Про це NaПарижі розповів начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук.

За його словами, люди скаржитися на погане самопочуття після поминального обіду, який відбувся 20 вересня. На заході було  55 осіб. Попередній діагноз - сальмонельоз. 

Замовили поминальний обід родичі померлої з с. Балки Барського району. У кафе «Марсилія» в с. Чемериси Барські працюють лише на замовлення. Обід готували два працівники кафе із залученням сторонньої особи. У п’ятницю 21 вересня 2018 року була проведена позапланова перевірка, в ході якої встановлено ряд порушень санітарного законодавства, зокрема: заклад не забезпечений гарячою проточною водою, відсутні умови для дотримання персоналом правил особистої гігієни, кухня та підсобні приміщення потребують проведення поточного ремонту; недостатня кількість холодильного обладнання, а наявне утримується в антисанітарному стані; відсутній контроль за дотриманням температурного режиму та товарного сусідства; розподільчий інвентар старий, зношений; періодичний профілактичний медогляд персоналу не проведений; дезінфекційні засоби відсутні; обладнання та допоміжні столи не промарковані, вкриті шаром бруду та жиру; всюди в робочих шафах сліди життєдіяльності гризунів; не створені умови для зберігання сипучих продуктів.

 В ході розслідування відібрано проби питної води, залишки харчових продуктів, змиви на санітарно-показову мікрофлору. Працівники кафе та їх помічниця обстежені раптовим методом на носійство збудників кишкових інфекцій. Лабораторні дослідження тривають. В закладі проведений  комплекс протиепідемічних заходів по локалізації осередку. 

За результатами перевірки на власницю кафе «Марсилія» складено протокол за порушення вимог ст. 26 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя», ст. 42 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Розпорядженням ГУ ДПСС функціонування вказаного закладу тимчасово припинено, відмінено усі заплановані у ньому заходи.Розслідування триває.

Саша Григоровська

24 вересня, 2018