На Вінниччині ліквідовують управління юстиції: керівництво буде у Хмельницькому

Новини Вінниці / На Вінниччині ліквідовують управління юстиції: керівництво буде у Хмельницькому

Головне територіальне управління юстиції у Вінницькій області ліквідовують. Як і аналогічні управління у всіх інших областях. Натомість в Україні створюють лише вісім міжрегіональних управлінь юстиції. Якщо вінничани як обіцяють у Києві, незручностей не відчують, то майже півтори сотні співробітників головного територіального управління у Вінниці нині у «підвішеному» стані – їх уже попередили про звільнення.

Головне територіальне управління юстиції у Вінницькій області ліквідовують. Як і аналогічні управління у всіх інших областях. Натомість в Україні створюють лише вісім міжрегіональних управлінь юстиції. Якщо вінничани, як обіцяють у Києві, незручностей не відчують, то майже півтори сотні співробітників Головного територіального управління у Вінницькій області нині у «підвішеному» стані – їх уже попередили про звільнення.   

Постанову про реорганізацію територіальних органів юстиції Кабмін ухвалив 9 жовтня. А 25 жовтня уже набув чинності Наказ міністерства юстиції, яким внесено зміни до Положення про головні територіальні управління: вісім міжрегіональних управлінь уже зареєстровані та мають статус юридичних осіб.

Головне територіальне управління юстиції у Вінницькій області, поки що, працює у звичному режимі, але все ж – у «підвішеному» стані: багато чого щодо майбутнього як самого управління, так і його співробітників поки залишається невідомим. Необхідні документи лише напрацьовуються міністерством.

Точно відомо лише, що Вінниччина входитиме до «зони відповідальності» центрально-західного міжрегіонального управління юстиції із центром у Хмельницькому. Окрім Вінниччини та Хмельниччини, управління обслуговуватиме ще Житомирську область. Чому центр буде не Вінниці - начальник ГТУ юстиції Юрій Круголь не знає. Каже, його справа – виконувати рішення міністерства.     

«За словами міністра, ця постанова оптимізує систему територіальних органів міністерства юстиції, покращить контроль за їхньою роботою, забезпечить ефективне виконання покладених на міністерство завдань та раціональне використання державних ресурсів, - говорить Юрій Круголь. - Розумію, що люди думають: якщо у Хмельницькому буде центр, то потрібно буде туди їздити для вирішення всіх питань. Не думаю, що це так. У нас будуть залишатися основні функції. За спрощеною процедурою мають бути переведені працівники, задіяні у сфері примусового виконання судових рішень, реєстрації актів цивільного стану і в державних нотаріальних конторах. Тут повинна залишитись структура, яка буде надавати людям ті послуги, які надавались. Якщо ж потрібно буде вирішити якісь питання, які будуть безпосередньо стосуватися повноважень керівника міжрегіонального управління, то, звісно, потрібно буде звертатися до центру. Але в нас є можливість електронного документообігу: виготовив цифровий ключ, підготував документ, на пошту відправив і все. Тим більше, міністр юстиції вважає, що електронний документообіг зніме багато питань».

Повноваження нових міжрегіональних управлінь юстиції наразі деталізуються. Структура ще розробляється. Досі невідомо, хто з апарату ГТУ залишиться в областях та як називатиметься структура, що діятиме в регіоні. У кулуарах говорять про модне сьогодні слово «офіс»… Але головне, каже Юрій Круголь, що це не повинно створювати незручності для вінничан. А от деяким працівникам головного територіального управління юстиції, скоріш за все, доведеться розпрощатися зі своїми посадами.

«Є, на жаль, таке питання. Ми повідомили 140 наших працівників про можливе звільнення. Ми повідомили, можливо, трохи більше людей тому, що ще немає затвердженої нової структури і не зрозуміло, хто однозначно буде переведений в нову структуру. Але в будь-якому випадку для тих, хто буде звільнений, усі соціальні вимоги будуть дотримані», - наголошує Юрій Круголь.    

Сергій Маламура

30 жовтня, 2019