На Вінниччині дві громади приєдналися до ПЦУ, але у Московському патріархаті знайшли дієву техніку відмовляння селян

Новини Вінниці / На Вінниччині дві громади приєдналися до ПЦУ, але у Московському патріархаті знайшли дієву техніку відмовляння селян

Повільно, але поступово окремі релігійні громади Вінницької області заявляють про приєднання до Православної церкви України. З 11 по 13 січня таке рішення прийняли у двох селах Вінницького району – Комарові і Степанівці, що поблизу Вороновиці.

Повільно, але поступово окремі релігійні громади Вінницької області заявляють про приєднання до Православної церкви України. З 11 по 13 січня таке рішення прийняли у двох селах Вінницького району – Комарові і Степанівці, що поблизу Вороновиці.  

Як зазначають у прес-службі Вінницької єпархії ПЦУ, парафіяни храму архістратига Божого Михаїла у с. Комарів оголосили про своє рішення 11 січня. Голосування відбулося у місцевому клубі.

Слід уточнити, що як тільки пішов процес приєднання громад, у Московському патріархаті почали впроваджувати превентивні заходи. Відразу кілька священиків, а у деяких випадках кілька десятків, приїжджають на збори, аби відмовити громаду підтримати рішення про приєднання до ПЦУ, намагаючись дискредитувати як отримання томосу, так і канонічність нової церкви. У Комарові це не «спрацювало».  

«Я не ділитиму вас на «своїх» і «чужих». Ви всі мені милі», - такими словами настоятель храму протоієрей Валентин Гуторов звернувся до селян.

Священик наголосив, що усі мешканці села є його парафіянами, а на закиди, що хтось із них не ходить до церкви регулярно, відповів історією з власного досвіду. Якось йому довелося причащати 90-річного дідуся, який сповідався в перший і в останній раз у житті.

«Бог його не відкидав, і я не маю права нікого з вас відкидати і не рахувати своїми парафіянами», - підсумував о. Валентин.

Після двогодинного обговорення і обміну думками парафіяни проголосували: 57 голосів «за» підтримали пропозицію за приєднання до Помісної церкви, три були «проти» і два «утрималися». Таким чином, громада більшістю голосів вирішила перейти з юрисдикції УПЦ Московського патріархату до ПЦУ.

А 13 січня своїм правом визначитися скористалася церковна громада Успенського храму Степанівки, де настоятелем є також протоієрей Валентин Гуторов. Всі учасники зібрання одноголосно підтримали вибір на користь Православної Церкви України.

Таким чином, станом на 13 січня у Вінницькому районі приєдналися до Помісної Православної Церкви України 11 парафій. Це найкращій показник в Україні.

Втім, у Московському патріархаті, розуміючи це, на кожні збори делегують своїх священиків, які тиснуть на громаду та переконують їх ігнорувати приєднання. Такі випадки трапилися у селі Лукашовка Літинського району, де громада в результаті не підтримала приєднання, та у Вінницьких хуторах, де 13 січня люди зібралися для спілкування і не голосували. Така техніка виявилася дієвою, принаймні, в деяких випадках.

Макс Мельник

14 січня, 2019