На Вінниччині до судів подано 16 «церковних» позовів: останні «релігійні війни» в області прокоментував начальник профільного управління ОДА Ігор Салецький

Новини Вінниці / На Вінниччині до судів подано 16 «церковних» позовів: останні «релігійні війни» в області прокоментував начальник профільного управління ОДА Ігор Салецький

Сьогодні після чи то мітингу, чи «молитовного стояння», яке провели під станами Вінницької ОДА священнослужителі та прихожани УПЦ Московського патріархату міжконфесійну ситуацію на Вінниччині прокоментував журналістам начальник управління у справах національностей та релігій ОДА Ігор Салецький.

Сьогодні після чи то мітингу, чи «молитовного стояння», яке провели під стінами Вінницької ОДА священнослужителі та прихожани УПЦ Московського патріархату міжконфесійну ситуацію на Вінниччині прокоментував журналістам начальник управління у справах національностей та релігій ОДА Ігор Салецький.

До слова, сьогодні чи не вперше прибічними МП вимагали від голови ОДА звільнити пана Ігоря з посади, мовляв, саме він винен у всіх церковних бідах, найбільша з яких – нібито «рейдерське» захоплення храмів…  

«Рейдерське захоплення – це загальна фраза. Можливо вони можуть пояснити, що таке «церковне рейдерство». Ми ж говоримо з релігійними організаціями винятково в юридичній площині. На сьогодні вони побачили, що це – єдиний спосіб, яким члени релігійної громади що з однієї, що з іншої сторони можуть захистити своє немайнове право на свободу совісті та віросповідання». – говорить Ігор Салецький.

За його словами, сьогоднішнє «стояння» викликане, скоріш за все, подіями навколо релігійної громади у Луці-Мелешківській, нові реєстраційні документи якої вилучили співробітники поліції під супровід знову ж таки чи то мітингу, чи то «стояння» прихильників МП:

«За певним збігом обставин ті документи, які від управління надійшли у територіальне відділення ЦНАП «Замостя», були вилучені поліцією. У той же час члени релігійної громади, які прийняли рішення щодо зміни релігійної підлеглості, подали другий комплект документів щодо внесення змін до ЄДРПУ із проплатою здійснення цієї функції протягом 2-х годин. Тому управління було обмежене в будь-яких діях, а виконувало лише ті функції, які передбачені Законом України про державну реєстрацію юридичних осіб».

До судів, за словами Ігоря Салецького, уже подано 16 позовів. П’ять з них – проти управління у справах національностей та релігій до Вінницького окружного адмінсуду. За трьома із цих позовів ВОАС уже закрив провадження. Це – позови МП до управління у справах національностей та релігій щодо визнання дій управління протиправними. Йдеться про релігійні громади населених пунктів Жмеринського, Оратівського та Тростянецького районів.

Сьогодні через відсутність позивача не відбулось судове засідання стосовно однієї з релігійних громад Бершадського району. На завтра заплановане чергове судове засідання щодо громади з Немирівського району. Решта позовів розглядається у районних судах – там члени релігійної громади з’ясовують стосунки між собою – чиї збори та, відповідно, документи є легітимними.

До речі, твердження про те, що після першого туру президентських виборів дещо уповільнився процес зміни підлеглості релігійних громад, спростовують офіційні дані: якщо на момент виборів близько 50 громад розпочали зміну підпорядкування, то сьогодні таких – 81.

Їхній перелік, як і тих 24-х громад, що вже завершили процедуру, міститься у спеціальному розділі на сайті Вінницької ОДА.

Загалом на Вінниччині наразі ще визначаються зі своєю підлеглістю 980 громад, 420 – остаточно визначились, що не будуть змінювати підлеглість.

Сергій Маламура

10 червня, 2019