На Вінниччині через повістку та висновок ВЛК щодо інваліда розгорівся скандал

Новини Вінниці / На Вінниччині через повістку та висновок ВЛК щодо інваліда розгорівся скандал

На Вінниччині розгорівся скандал через те, що 34-річного місцевого мешканця з інвалідністю, Максима Байду, якого час від часу мати годує з ложки, деякі лікарі визнали придатним для військової служби. Наразі медики запевняють, що інвалід служити не піде.

Про цю ситуацію в соцмережах розповіла громадська діячка з Шаргородського району Галина Верещага, увімкнувши пряму трансляцію під час спілкування зі старенькою матір’ю чоловіка, якого лікарі, за її словами, визнали придатним для служби. На відео відреагували сотні тисяч українців.

ТСН.ua розшукав Галину Верещагу та мати Максима Байди. Обидві жінки кажуть, що станом на зараз роблять все, щоб Максима, який має інвалідність з дитинства, не мобілізували.

Прийшли оновити документ, а отримали повістку

«У мене було безвихідне становище, не було нікого, хто міг би підказати, як діяти», - з відчаєм в голосі каже Надія Байда, мати Максима.

За її словами, вся ця історія почалась з того, що вона з сином самі пішли до військкомату через те, що у приписного свідоцтва Максима закінчився термін дії – документ потребував оновлення. Після цього у військкоматі Максимові видали повістку на проходження лікарської комісії.

«У військкоматі сказали, що сину треба пройти лікарську комісію, син її пройшов, - розповідає Надія Байда. - Хірург, невропатолог, терапевт та лор написали, що він придатний. Також психіатр написав, що син обмежено придатний. Мене це обурило. Я спитала у того, хто відправив сина на комісію, мовляв, як таке може бути. На це ця людина відповіла: «Руки-ноги є? Значить придатний». Коли Максим нервує, то взагалі не може нічого сказати».

За її словами, син має інвалідність з дитинства. «У нього третя група. Також йому написали, що у нього легка розумова генетична відсталість».

Взяла ситуацію на контроль

Своєю чергою, громадська діячка Галина Верещага каже, що після розголосу лікарі в усній формі повідомили, що Максим Байда не піде воювати.

«Максим, якого мати всюди супроводжує - чотири лікаря поставили підпис про те, що він придатний! В голові не вкладається, як таке може бути», - розповідає Галина Верещага.

За її словами, крім всього, у Максима обмежені рухи, йому важко пересуватись, особливо в сиру погоду.

«Який з нього воїн?», - обурюється Верещага, коментуючи свій прямий ефір та висловлює свою думку щодо лікарів.

Лікар пояснив дії підлеглих

Головний лікар Шаргородської міської лікарні Віталій Чорний, чиї підлеглі обстежували Максима Байду на військово-лікарській комісії, ситуацію пояснює так:

«У приписного свідоцтва Максима Байди закінчився термін дії. Вони (родина Байди - Ред.) по своїй ініціативі прийшли до військкомату. Згідно процедури, він повинен був пройти медогляд. Ніхто ні в яку армію його не брав. Прийшли до лора, той спитав про те, чи є скарги. Була відповідь, що скарг немає. Лор написав, що чоловік придатний. Прийшли до терапевта, той спитав про скарги, отримав відповідь, що таких немає, після чого терапевт написав, що чоловік придатний. Таке ж саме написав і хірург. На цьому фоні ці люди (мати Байди та Верещага – Ред.) починають підіймати галас».

До цього Віталій Чорний додає, що голова ВЛК винесе свій вердикт про придатність або непридатність лише після того, як будуть в наявності всі аналізи Максима Байди.

«Звичайно ж, не буде сказано, що чоловік придатний. В Україні ніхто з третьою групою інвалідністю та гепатитом С в армію не бере. Лікарі все робили правильно, згідно інструкцій. Вони (мати Байди та Галина Верещага - Ред.) самі все це роздули», - резюмує Віталій Чорний.