На Вінниччині 65% юнаків, які мають служити в армії не являються до військкоматів

Новини Вінниці / На Вінниччині 65% юнаків, які мають служити в армії не являються до військкоматів

Цієї осені до армії на строкову службу має бути призвано 965 чоловіків з Вінниччини. Протягом жовтня служити пішли 446 новобранців.

Цієї осені до армії на строкову службу має бути призвано 965 чоловіків з Вінниччини. Протягом жовтня служити пішли 446 новобранців.

За словами начальника відділу комплектування та призову – заступника військового комісара Михайла Дзигаленка, 230 осіб (46%) призвано до ЗСУ, 191(47%) строковиків пішли служити до Національної гвардії України, 15 вінничан, або 50% від плану - до Державної спеціальної служби транспорту і 10(50%) до Державної Прикордонної служби України.

«Молоде поповнення, яке буде служити у військових частинах ЗСУ, відправили до навчальних центрів у Десні, Старичах, Камянець-Подільському, Василькові, Миколаєві та Полтаві.  Адже Збройні Сили України комплектуються тільки через навчальні центри. В листопаді залишилося нам відправити служити 519 призовників», - каже Михайло Дзигаленко.

Однак вже не перший призов строковиків комісари зустрічаються із високою неявкою вінничан, які підлягають призову.

«У нас поки що не критична ситуація, як є у окремих областях, але проблема є. На Вінниччині майже 65% юнаків, які підлягають призову до військкоматів не з’явилися до призовних дільниць. Самий великий відсоток неявки по місту Вінниці. А рано чи пізно за це потрібно буде відповідати, прийде час і все рівно система змінитися, наприклад, із запровадження з 2020 року єдиного реєстру військовозобов’язаних і переходу від паперового до електронного військового квитка. Чому не з’являються? Деякі кажуть що бояться, у окремих бояться батьки. Але боятися нема чому, військовослужбовці строкової служби до ООС не залучаються», - уточнив військовий комісар Олег Вінницький.

Не переймаються ті, хто намагається «відкосити» від армії і штрафами, адже вони мізерні. Призовник, якщо не з’являється для проходження медичного огляду має сплати  85 гривень, у разі повторної неявки 225 гривень штрафу.

 

Саша Григоровська

8 листопада, 2018