На Вінниччині 26 ОТГ чекають на нових «шерифів»: коли в області запрацює проект «Поліцейський офіцер громади»? (ВІДЕО)

Новини Вінниці / На Вінниччині 26 ОТГ чекають на нових «шерифів»: коли в області запрацює проект «Поліцейський офіцер громади»? (ВІДЕО)

На Вінниччині 26 об’єднаних територіальних громад із 37 заявили про готовність впровадити на своїй території посаду поліцейського офіцера громади. Відповідний проект 28 травня презентували у Києві за участю Прем’єра Володимира Гройсмана, керівництва МВС та Нацполіції.

На Вінниччині 26 об’єднаних територіальних громад із 37 заявили про готовність впровадити на своїй території посаду поліцейського офіцера громади. Відповідний проект 28 травня презентували у Києві за участю Прем’єра Володимира Гройсмана, керівництва МВС та Нацполіції.

Поки що, перших 34 офіцери приступають до роботи у Дніпропетровській області, на черзі – Кіровоградська. Про те, коли розпочнеться набір офіцерів, які працюватимуть у громадах Вінниччини, наразі невідомо. Але в обласній поліції сподіваються, що чекати залишилось недовго. Про це у коментарі NaПарижі розповів заступник начальника управління превентивної діяльності ГУ НП у Вінницькій області Руслан Петрунько.  

За можливості мешкати офіцер має на території громаді, там же буде його постійний офіс. При цьому, на відміну від нинішніх дільничних, поліцейського офіцера громади звільнять від виконання невластивих функцій за межами села, селища чи містечка.

Звертатися до поліцейського офіцера громади мешканці можуть з будь-якими проблемами.

«Навіть якщо це питання, можливо, й не відноситься до компетенції потенції, поліцейський офіцер громади та дільничний офіцер поліції зможе підказати людині, як правильно поступити в тому чи іншому випадку. Ми всі розуміємо, що у віддалених селах людині буває важко, особливо, якщо це людина поважного віку, в екстрених ситуаціях поїхати в центр ОТГ чи в районний центр, щоб подати якісь документи чи щось запитати. Найелементарніше – обрив проводів: якщо дільничний буде на місці, він може і убезпечити людей, огородити місце і повідомити відповідні служби», - говорить Руслан Петрунько.

Громада, за його словами, має також сприяти офіцеру у його роботі:

"Він повинен мати хоча мінімально обладнаний робочий кабінет. Згідно з нашими нормативними документами, робоче місце такого офіцера ми називаємо «поліцейською станцією». На сьогодні, навіть не під цей проект, ми вже маємо чотири поліцейські станції в громадах. Є громади, які вже купують транспорт дільничним. Нині для дільничних придбано три автомобілі: у Гайсині, Вороновиці та Немирові".      

За словами Руслана Петрунька, впровадити новий проект керівництво Нацполіції вирішило, коли побачили, що із 2016 року, тобто після реформування, кількість дільничних офіцерів, в тому числі на Вінниччині, скоротилась майже вдвічі.

«Дійшли висновку, що потрібно змінювати формат роботи в територіальних громадах. А процес децентралізації додав поштовху впровадженню нового проекту. Найефективніше, вочевидь, буде забезпечуватись правопорядок і безпека в об’єднаних громадах, якщо окремий офіцер поліції буде працювати в окремій територіальній громаді. ОТГ різні за своїм характером, там різні виклики, тому в кожній громаді потрібен індивідуальний підхід», - каже Руслан Петрунько.  

Нових офіцерів, за його словами, уже сміливіше можна буде називати «шерифами». Звісно, неофіційно:

«Ми вивчали досвід європейських країн та США – там дуже схожі моделі працюють. Можливо, слово «шериф» і закріпиться за поліцейськими офіцерами громади».