Монетизація на Вінниччині: щомісяця учасники АТО отримуватимуть понад 116 гривень компенсації за пільговий проїзд

Новини Вінниці / Монетизація на Вінниччині: щомісяця учасники АТО отримуватимуть понад 116 гривень компенсації за пільговий проїзд

Після запуску монетизації пільг безкоштовний проїзд в українському транспорті буде скасовано. Сума компенсації не є єдиною і фіксованою для всієї країни. Її розмір визначається обласними адміністраціями. Уряд затвердив основний принцип розрахунків на місяць: середня вартість проїзду множиться не менше ніж на 30 поїздок. Про це повідомила директор Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА Наталя Заболотна.

Після запуску монетизації пільг безкоштовний проїзд в українському громадському транспорті буде скасовано. Сума компенсації не є єдиною і фіксованою для всієї країни. Її розмір визначається обласними адміністраціями. Уряд затвердив основний принцип розрахунків на місяць: середня вартість проїзду множиться не менше ніж на 30 поїздок. Про це повідомила директор департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА Наталя Заболотна.

«Взявши до уваги інформацію про всі маршрути, які діють по Вінницькій області, обраховано середню вартість однієї поїздки, яка становить 3 грн 23 коп. Таким чином розмір місячної готівкової компенсації становить 96 грн 90 коп. Для учасників АТО відповідний обрахунок збільшується на 20% і ця сума становить 116 грн 38 коп. Це вартість місячної готівкової компенсації за пільговий проїзд по Вінницькій області для учасників АТО», - розповіла Наталя Заболотна.

За її словами, ця компенсація передбачає всі види проїзду – приміський, міський та міжміський, і покладається на органи місцевого самоврядування, які, враховуючи даний обрахунок, мають прийняти рішення про монетизацію пільгового проїзду, або залишаються на старій системі, яка працює на компенсацію перевізникам вартості пільгового проїзду.

«Кожна адміністративно-територіальна одиниця повинна нести відповідальність за своїх пільговиків. Станом на сьогодні у Вінницькій області жодного подібного рішення не зафіксовано», - підкреслила Наталя Заболотна.

При цьому директор департаменту наголосила, що даний обрахунок не є остаточним і органи місцевого самоврядування мають право збільшувати кількість категорій осіб, які мають право на пільговий проїзд та кількість самих поїздок, на власний розсуд, якщо це дозволяє місцевий бюджет.

«Постановою визначається лише мінімальний розмір компенсації, менше якого монетизувати не можна», - уточнила Наталя Заболотна.

Для довідки: на Вінниччині кількість громадян, які мають право на пільговий проїзд, становить понад 153 тис. без урахування пенсіонерів. Таким чином, загальна сума монетизації становить 212 млн грн, що в декілька разів перевищує суму, яка виділяється для компенсації пільгового проїзду перевізникам.

За інформацією прес-служби ОДА.