Молодим батькам з Вінниці пропонують отримати компенсацію за муніципальну няню

Новини Вінниці / Молодим батькам з Вінниці пропонують отримати компенсацію за муніципальну няню

Будь-яка вінницька родина, яка виховує дитину до 3 років, але через обставини вимушена залишати немовля на няню, віднедавна має право на отримання відшкодування. Порядок отримання коштів затверджений урядом, а у Вінниці оформити папери можна у «Прозорих офісах» на Вишенці та Старому місті.

Будь-яка вінницька родина, яка виховує дитину до 3 років, але через обставини вимушена залишати немовля на няню, віднедавна має право на отримання відшкодування. Порядок отримання коштів затверджений урядом, а у Вінниці оформити папери можна у «Прозорих офісах» на Вишенці та Старому місті.   

Підставою для звернення подружжя є постанова Кабміну від 30 січня 2019 року №68, якій затверджено Порядок відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до 3 років «муніципальна няня». 

Як зазначається на сайті мерії, департамент соціальної політики міської ради повідомляє про те, що право на отримання нової державної допомоги мають громадяни України та навіть іноземці чи особи без громадянства, які є  батьками (усиновлювачами), опікунами дитини віком до 3 років і на законних підставах проживають на території  України, а також уклали у письмовій формі договір про здійснення догляду з муніципальною нянею.

У договорі необхідно зазначити: назву послуги, її обсяг із зазначенням конкретних заходів, умови та термін надання, вартість, а також періодичність оплати та відповідальність сторін. 

Хто така «муніципальна няня»? Нею може бути будь-яка фізична особа-підприємець чи юридична особа, яка надає послугу з догляду за дитиною. Навіть звичайна бабуся, оформивши ФОП з відповідним КВЕДом, може стати не просто бабусею, а «муніципальною нянею», офіційно отримувати гроші від батьків дитини, які в свою чергу їм надасть держава у вигляді компенсації.

Для призначення допомоги треба звернутися до управління соціального захисту населення за місцем проживання – або ЦАП «Прозорий офіс» «Вишенька» (пр. Космонавтів, 30), або ЦАП «Прозорий офіс» «Старе місто» (вул. Брацлавська, 85), де необхідно надати:

- заяву про надання компенсації послуги «муніципальна няня»;

- копію договору між отримувачем послуги та «муніципальною нянею»;

- документи що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги з догляду за дитиною (може бути: чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунку);

- копію свідоцтва про народження дитини;

- копію паспорта отримувача компенсації послуги «муніципальна няня»;

- документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податку заявника;

- рішення про встановлення опіки (у разі наявності);

- заяву із зазначенням рахунка відкритого у банківській установі на ім’я заявника.

Допомога призначається у розмірі прожиткового мінімуму для дітей віком до шестирічного віку (з 01.01.2019 р.- 1626 грн.) на термін визначений у договорі.

Виплата компенсації здійснюється щомісяця за умови подання заявником до 5 числа в управління соціального захисту населення підтверджуючих документів про витрати на оплату послуги з догляду за дитиною «муніципальної няні».

Макс Мельник

16 лютого, 2019