Міжнародний Реєстр збитків: крок до відшкодування за агресію

Новини Вінниці / Міжнародний Реєстр збитків: крок до відшкодування за агресію

Уже за тиждень, під час Міжнародної конференції "Відновлення справедливості для України" у Гаазі, планується оголосити про старт технічного запуску Міжнародного Реєстру збитків. Це значний крок у напрямку відшкодування збитків, втрат та шкоди, завданих агресією РФ проти України.

Реєстр розпочне приймати заяви на компенсації для постраждалих від збройної агресії РФ. Поки що мова йде про відкриття однієї категорії заявників, але загалом планується створення 40 категорій.

На сьогодні вже створено всі органи управління Реєстру. Рада Реєстру прийняла необхідні правила та положення, включаючи правила подання, обробки та внесення заяв. Кожна категорія заявників має свої правила подання та окрему затверджену форму претензії, а для прийому заяв створено цифрову платформу, на якій всі заяви будуть прийматися виключно у цифровому форматі.

Категорії заяв охоплюватимуть широкий спектр збитків, включаючи втрату життя, катування, тілесні ушкодження, примусове переміщення, втрату майна та доходу, пошкодження критичної інфраструктури та інші види економічних, культурних та екологічних збитків.

Ірина Мудра, заступниця Міністра юстиції України та керівниця розробки Міжнародного Компенсаційного механізму, відзначила великий прогрес у створенні Реєстру та наголосила на важливості цього кроку у забезпеченні справедливості та компенсації для українців та країни.

Міжнародний Реєстр збитків є першою складовою Глобального Компенсаційного механізму, який було ініційовано ще у травні 2022 року спільно з міжнародними партнерами. Цей механізм складається з Реєстру збитків, Компенсаційної комісії та Фонду.

Документи Реєстру та детальнішу інформацію можна знайти на сайті Міністерства юстиції України за посиланням.

Михайло Білик

25 березня, 2024