Між ГПУ та прокуратурою Вінницької області ускладнюються відносини. Два погляди на одного в’язня

Новини Вінниці / Між ГПУ та прокуратурою Вінницької області ускладнюються відносини. Два погляди на одного в’язня

У Генпрокуратурі вбачають серйозні порушення в утриманні в’язнів у Вінницькій установі виконання покарань №1, а у випадку з молодим ув’язненим, якого тримали у нелюдських умовах навіть відкрили кримінальне провадження. Натомість у прокуратурі Вінницької області вважають таку реакцію перебільшенням та проводять службове розслідування інциденту.

У Генпрокуратурі вбачають серйозні порушення в утриманні в’язнів у Вінницькій установі виконання покарань №1, а у випадку з молодим ув’язненим, якого тримали у нелюдських умовах навіть відкрили кримінальне провадження. Натомість у прокуратурі Вінницької області вважають таку реакцію перебільшенням та проводять службове розслідування інциденту.

Почнемо з того, що вранці 8 жовтня на сайті ГПУ була опублікована інформація по порушенням у тюрмі. У релізі зазначається, що «за результатами позапланової перевірки, проведеної в державній установі «Вінницька установа виконання покарань № 1», співробітниками управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру у місцях несвободи виявлено і припинено нелюдське поводження із в’язнем, що мало ознаки катування».

Інспекція Генпрокуратури виявила, що «упродовж кількох діб вказану особу з явними ознаками розладу здоров’я тримали у непристосованому для цих цілей камерному приміщенні в жахливих антисанітарних умовах, без світла, водопостачання, каналізації, постільної білизни, засобів особистої гігієни, належного медичного забезпечення тощо. Також виявлено і припинено протиправні дії співробітників цієї установи, пов’язані зі спробою підроблення медичної документації стосовно зазначеного в’язня».

Окрім цього випадку вказується, що «встановлено систематичні порушення прав в’язнів, засуджених до довічного позбавлення волі, причини і умови, що сприяли вчиненню злочинів та інших правопорушень». Як приклад зазначається, що «у житлових камерних приміщеннях виявлено молотки, пилки, колючо-ріжучі предмети, хімічні речовини, верстати, інші речі й обладнання, заборонене для вільного обігу серед в’язнів вказаної категорії».

Підсумовуючи результати перевірки в ГПУ додають, що «виявлено понад 100 випадків незаконного виконання доручень та інші порушення щодо здійснення оперативно-розшукової діяльності», а також «звернуто увагу на суттєві прорахунки і недоліки в організації та здійсненні наглядової діяльності з вказаних питань».

Відповідно, «за фактами, встановленими працівниками профільного управління Генеральної прокуратури України, зареєстровано кримінальні провадження за ст.ст. 127 (катування), 366 (службове підроблення) КК України».

А вже о 16 годині того ж дня у прокуратурі Вінницької області брифінг для журналістів щодо перевірок провели в.о. начальника відділу нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру прокуратури області Олександр Ведешин та начальник Вінницької установи виконання покарань №1 Ігор Григоренко. Переважно мова йшла про людину, яку тримали у камері без будь-яких умов. Це 27-річний житель Вінниччини.

В тюрму силовики його доставили після вироку суду, яким призначено покарання у вигляді 2 місяців арешту за ст 395 ККУ (Самовільне залишення особою місця проживання з метою ухилення від адміністративного нагляду, а також неприбуття без поважних причин у визначений строк до обраного місця проживання особи, щодо якої встановлено адміністративний нагляд у разі звільнення з місць позбавлення волі). Далі людину мали етапувати в іншу колонію. Неофіційно кажуть, що у чоловіка помічалися приступи білої гарячки, але це не доведено медичним висновком.

За словами О. Ведешина, катування - це умисне заподіяння сильного фізичного болю або фізичного чи морального страждання шляхом нанесення побоїв, мучення або інших насильницьких дій з метою спонукати потерпілого або іншу особу вчинити дії, що суперечать їх волі. А щодо арештанта виявлено лише тримання в камерному приміщенні медичної частини установи у незадовільних побутових умовах. Тому з трактовкою ГПУ він не згоден.

«Людину помістили в камеру без побутових умов, через те, що його привезли в кінці робочого дня і він був у психічному стані, який потребував ізоляції від інших засуджених», - зазначив О. Ведешин.

Ігор Григоренко уточнив, що там тримали чоловіка лише три дні – до виявлення факту перевіряючими 1 жовтня.

«Після 18.00 години працівники йдуть додому, залишається чергова зміна та оперативна група. Приймав ув’язненого фельдшер. Під час попереднього огляду фельдшером встановлено, що психічний стан здоров’я не відповідав вимогам для поміщення в камеру. Тому медпрацівник прийняв рішення про перебування засудженого до медичної частини. На даний час проводиться ремонт в медчастині… Камера, в яку помістили засудженого, не відповідає санітарним вимогам. Умови тримання були не належні. Проводиться внутрішня перевірка. Особи, які причетні до ситуації, будуть притягнені до відповідальності», - пояснив начальник тюрми.

Доводи кожної із сторін аргументовані. За логікою Григоренка притягувати до відповідальності слід муляра, який вчасно не виконав ремонт у медчастині, або «завгоспа», що не забезпечив його матеріалами.

А щодо інструменту у камерах довідників, то вони працюють з молотками. Залишати камери цим засудженим не дозволяють, тому користуються «на місці». А ріжучих предметів у них не виявлено.

Якщо не вдаватися в деталі, то складається враження, що між ГПУ та прокуратурою області відносини не найкращі. Згадаємо, у цьому році Генпрокуратура почала розслідувати справу про хабар, в якій фігурує вже колишній заступник прокурора області О. Попеско. Тепер знайшли порушення у тюрмі, розслідуються кримінальні провадження, хоча зазвичай після перевірки обмежуються внутрішніми розслідуваннями та дисциплінарним покаранням.   

Олег Верлан

10 жовтня, 2018