Мер Вінниці Моргунов дав старт ідеї реставрувати міськвиконком. Відомий «Акваріум» втратить сіру автентичність (ФОТО)

Новини Вінниці / Мер Вінниці Моргунов дав старт ідеї реставрувати міськвиконком. Відомий «Акваріум» втратить сіру автентичність (ФОТО)

За п'ять днів до надання офіційної відповіді на петицію щодо реставрації фасаду Вінницької міськради мер Сергій Моргунов заявив, що найближчим часом буде оголошено конкурс на кращий «бюджетний» варіант реновації будівлі.

За п'ять днів до надання офіційної відповіді на петицію щодо реставрації фасаду Вінницької міськради мер Сергій Моргунов заявив, що найближчим часом буде оголошено конкурс на кращий «бюджетний» варіант реновації будівлі.

Нагадаємо, 7 серпня вінничанин Олександр Яновський опублікував петицію, в якій зазначив, що «дуже прикро, що в центрі нашого міста стоїть сіре ДЕЩО», маючи на увазі будівлю мерії. Він запропонував «якимось чином вирішили питання з приводу набуття Вінницької міської ради належного стану» і зробити будівлі реставрацію. В короткий термін звернення містянина набрало 372 підписи при необхідних 350-и. Згідно з регламентом, відповісти автору мають 2 вересня.

Слід зазначити, що до теми реставрації безпосередньо у міськраді поверталися неодноразово. Навіть архітектори пропонували власні проекти з використанням енергозберігаючих технологій. Але всі вони були доволі дороговартісними. Тим часом вінничани жартома називали будівлю «Акваріумом» та робили інші дещо образливі «порівняння».     

Під час виїзної наради 29 серпня Сергій Моргунов підтвердив намір повернутися до питання зміни «обличчя» міськвиконкому.

«Ні в кого немає сумнівів, що будівля потребує реновації, та, однозначно, ремонту. Вона була побудована у 1972–1974 роках… Ми робили експертне дослідження, самі конструкції у нормальному стані, будівля може далі працювати. Але зовнішній вигляд, звичайно, не дає «плюc» для іміджу міста, для туристичної привабливості», - заявив міський голова.

За його словами, потрібно провести конкурс, аби обрати «недорогий проект», який би задовольняв за кілька параметрами. Тобто важлива якість, зовнішня привабливість будівлі, а вартість робіт була б такою, що міський бюджет обійшовся би без залучення інших джерел фінансування.   

Коли саме у мерії об’являть про початок прийому пропозицій на конкурс, очільник міста не вказав. Можна припустити, що ще у цьому році.

Варто пригадати про проектні пропозиції, які вже зроблені архітекторами раніше. Звісно, вони не всі бюджетні… Світлини не важко відшукати в мережі.

 

Олег Верлан

29 серпня, 2018