Медичний бунт на Вінниччині. Лікарі Ладижина вийшли на страйк

Новини Вінниці / Медичний бунт на Вінниччині. Лікарі Ладижина вийшли на страйк

Протестують проти скорочення ліжок та робочих місць у місцевій лікарні

Більше сотні ладижинців та медпрацівників міста сьогодні влаштували акцію протесту. Люди страйкували проти скорочення медперсоналу в Ладижинському міському територіальному медичному об’єднанні, яке планують реорганізувати в комунальне некомерційне підприємство. Мітинг організували під час засідання позачергової сесії міської ради Ладижина, аби їх почули мер та місцеві депутати. 
"Із 120 ліжок стаціонару, які зараз є в лікарні, хочуть залишити лише 22. Різниця дуже відчутна. Люди поки що не знають, що їх чекає, чиновники розповідають, що все буде добре і ніхто нікого скорочувати нікого не буде. Молоді спеціалісти, якщо будуть звільненні, знайдуть роботу, а що робити старшим? До того, ж мешканці Ладижина отримуватимуть гіршу допомогу, адже їм пропонуватимуть переважно денний стаціонар. Згідно реформи, хочуть створити у Ладижині Центр первинної медико-санітарної допомоги на 107 посад. Але стаціонар там буде набагато меншим. Якщо скоротити лікарню, то місць буде менше і недостатньо для 24 тисяч населення Ладижині, а плюс у нас ще два великих підприємства", - зазначив лікар-анестезіолог відділення реанімації Олександр Рябок. 
Саме питання про припинення діяльності комунального закладу "Ладижинське міське територіальне медичне об’єднання" та появу начебто на його базі Центру первинної медико-санітарної допомоги у Ладижині, а також створення КЗ "Ладижинська міська лікарня", як медзакладу  другого рівня, сьогодні мали розглядати депутати під час сесії. Та корективи у їх плани внесли активісти-медики.
"У міській раді немає людей, які хочуть зменшити послуги, або когось скоротити. Я вам обіцяю, що ми з депутатами, при умові наданні 16 мільйонів субвенції з державного бюджету на вторинний рівень, а це буде наша новостворена Ладижинська міська лікарня, знайдемо на 2018 рік стільки коштів, щоб жодна людина не була звільнена. Але чесно, не всіх потрібно залишати на роботі. Як, наприклад, травматологів, які ламали людям руки, а після цього кінцівки потрібно знову ламати і все переробляти... Потрібен вибірковий підхід. Інакше ми і надалі годуватимемо тих, хто погано працює", - наголосив міський голова Ладижина Валерій Коломєйцев. 
Водночас  мер зауважив, що не можна не думати про завтрашній день та залишити все як є... 
"Не можна просто чекати і не думати, що буде із лікарнею після 1 січня. З нового року ви усі прийдете до мене і скажете, що я - ворог народу, і не дав коштів на зарплату?", -  зазначив чиновник.
Врешті решт сьогодні депутати не голосували за медичні питання, а домовилися з активістами, що протягом десяти днів їх доопрацюють. Повернуться до розгляду "медичної реформи у Ладижині" лише 3  листопада.

 


Саша Григоровська

Олег Верлан

23 жовтня, 2017