Медіа-юрист Олександр Бурмагін: «Нас чекають жорстокі методи боротьби за крісло президента»

Новини Вінниці / Медіа-юрист Олександр Бурмагін: «Нас чекають жорстокі методи боротьби за крісло президента»

Що цього разу більш ефективно спрацює: підкуп виборців чи креативні меседжі політтехнологів? Чи додасть томос електоральних дивіденди? Про «гроші в конвертах та гречку в пакетах», про політичні шанси Володимира Зеленського та Святослава Вакарчука – в інтерв’ю із медіа-юристом Олександром Бурмагіним, яке записували до 1 січня.

Володимир Зеленський у новорічну ніч порвав інтригу щодо свого походу у президенти. І поки новину про ще одного кандидата українці переварюють разом із олів’є, медіа-юристи мають іншу проблему: чи має право тепер телеканал транслювати серіал «Слуга народу»? Для політреклами серія задовга, а головна роль у актора-кандидата…

Чим здивують нас нові технології на виборах-2019? До використання адмінресурсу звикли, компромати на всіх уже давно викинуті – кандидати ті самі, з минулих кампаній…

Що цього разу більш ефективно спрацює: підкуп виборців чи креативні меседжі політтехнологів? Чи додасть томос електоральних дивіденди? Про «гроші в конвертах та гречку в пакетах», про політичні шанси Володимира Зеленського та Святослава Вакарчука – в інтерв’ю із медіа-юристом Олександром Бурмагіним, яке записували до 1 січня.

- Ця кампанія буде суттєво відрізнятися від попередньої «накалом страстей» і достатньо жорстокими методами боротьби конкурентів між собою, - зазначає медіа-юрист. - Відповідно – будуть використовувати журналістів… Дуже висока ціна ставок, маленькі розриви між кандидатами, принаймні, соціологія нині такі рейтинги показує.

Серед усіх типів засобів масової інформації найпопулярніший – майже 79% (раніше було 95%), все ж таки, є телебачення. Воно й найдорожче для розміщення політичної реклами.

Ініціативи щодо заборони політреклами на телебаченні залишають на рівні  розмов. Зараз вже ніхто не буде змінювати правила гри, принаймні, у президентській кампанії – виборча реклама залишиться в телевізорі. Можливо, буде потрібна кількість голосів у парламенті напередодні виборів Верховної Ради. Хоча за міжнародними стандартами законодавство змінюють за рік до виборів. Але всі вже підготувались до старої моделі поведінки.

- Підкуп виборців процвітатиме?

- На жаль, практика показує, що голоси будуть купувати в регіонах, зокрема, там, де малий рівень доходів. Особливо гучна була кампанія з огляду всіх виборчих інструментів, це по славнозвісному 205-му округу: використовували усі можливі засоби. І там перемогу отримали гроші в конвертах, а не гречка в пакетах…

- Будуть спроби застосовувати нові технології – Facebook, YouTube?..

- Наскільки це буде мати великий вплив – покаже ця кампанія… Це буде кампанія боротьби за молодого виборця, бо до цього молоді люди були найменш активними. Достукатися до такого виборця можна через нові канали комунікації. Один із кандидатів ще з літа піарить себе на Ютубі…

Насправді, у нас величезні плями в законодавстві. І є ж прилади, велосипед не треба вигадувати. У Франції, приміром, цей період для медіа починається значно раніше, аніж офіційна виборча кампанія: за півроку кандидат має сказати – йде на вибори  чи ні.  Це перший момент. А другий момент: відтоді, як озвучив про участь на виборах, починається рекламне обмеження.   

 Оксана Пустовіт, "Вінницький прес-клуб"

admin

7 січня, 2019