Масові протести у російському Башкортостані: чоловіків закликають повертатися додому з війни

Новини Вінниці / Масові протести у російському Башкортостані: чоловіків закликають повертатися додому з війни

У 17-тисячному місті Баймак у російському Башкортостані тривають масові заворушення. Тригером стало засудження до 4-річного терміну ув’язнення через антивладні висловлювання місцевого активіста Фаїля Алсинова. Тепер тисячі його земляків вийшли на площу та закидують снігом і льодом «омонівців». Також протестуючи закликали жителів автономії відмовитися від війни з Україною та повертатися додому.

Про Ф.Алсинова відомо, що у 2020-му він захищав шихан Куштау (унікальний стародавній пагорб), а засудженим став через виступ на мітингу проти золотодобування

За версією слідства, чоловік башкірською з негативом висловився щодо немісцевих. Зокрема він казав «жителі Кавказу», «Середньої Азії», «вірмени».

Фото: Фаїль Алсинов

На знак незгоди із засудженням земляка до суду пришли містяни. Проти них поліції застосувала сльозогінний газ. Причому деякі шашки від «ОМОНа», люди їм «повертали», а також кидали у силовиків сніг та шматки льоду.

Силовики затримали декілька десятків протестуючих, чим ще більше обурили містян, які зібрались на протест. Російські телеграм-канали доволі дозовано почали подавати інформацію щодо протесту, тому у Баймаку вимкнули інтернет. Частина загальнонаціональних ресурсів абсолютно проігнорували тему, решта, переважно так звані «іноагенти» публікують доволі помірковану версію того, що відбувається. Тим часом протестувальники почали висувати політичні гасла.

«Я закликаю всіх бійців Башкирії залишити територію України й повернутись на свою батьківщину для захисту своєї землі й свого народу. Поки ви воюєте за амбіції однієї людини, ваш народ б'ють кийками ОМОН і росгвардія. Повертайтесь на захист своєї землі», – заявила одна башкирка.

За однією з версій, засуджений активіст Алсинов висловлювався проти «часткової мобілізації» й закликав земляків не їхати на війну в Україну.

Наразі місцеві ЗМІ повідомляють про кількох постраждалих унаслідок зіткнення з правоохоронцями. Поблизу будівлі суду бачили карету швидкої допомоги.

Крім того, пишуть про затримання близько 20 людей. Їх пообіцяли відпустити, якщо протестувальники почнуть розходитись.

Акція протесту триває з 15 січня. У середу, 17 січня, вона набула нових масштабів з огляду на фінальне засідання суду щодо Алсинова.

Чи матиме протест у Башкортостані наслідки для путінського режиму. Можна припустити, що до Баймака звезуть силовиків більше, ніж місцевого населення, а кількість затриманих рахуватиметься сотнями якщо не тисячами. Але без підтримки інших міст, протест приречений.  

Олег Верлан

17 січня, 2024