Мандрівка вінничан по покинутій ракетній шахті в Якушинцях. Що залишилося у підземеллях? (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Мандрівка вінничан по покинутій ракетній шахті в Якушинцях. Що залишилося у підземеллях? (ВІДЕО)

Неподалік Вінниці поруч з селом Якушинці залишився об’єкт, який нині цікавить лише дослідників РВСП чи екстремалі. Раніше тут стояли ядерні ракети середньої дальності підземного базування. Тепер - майже нічого не залишилося. Бетонні коридори знаходяться у жахливому стані.

Поруч із Якушинцями збудована ШПУ проекту «Двіна», яка мала балістичну ракету середньої дальності R-12U / SS-4, здатну доставляти 1 ядерну боєголовку потужністю 2.5 Мт до цілі на відстань близько 2500 км. Ця дальність дозволяла вражати будь-які об'єкти на території Західної Європи з точністю +/- 1 км. Це дивовижне досягнення, якщо згадати, що тоді не було комп'ютерів і електронних систем управління.

Кожна шахта складалася із зовнішнього бетонного циліндра (стовбура шахти) глибиною 30 метрів і шириною 7 метрів, і встановленого всередину сталевого стакана діаметром 5 метрів, виготовленого з 16 мм стали. ШПУ складалася з чотирьох ракетних шахт, розміщених по краях прямокутника 70 × 80 метрів і двох поверхового технологічного блоку в центрі цього прямокутника.

Зазначимо, що третій дивізіон 60-го ракетного полку, який базувався в Якушинцях, зняли з бойового чергування ще в 1982 році, оскільки ракети Р-12, які тут стояли, застаріли. Тоді на озброєння був прийнятий мобільний ракетний комплекс "Тополь" - ракети РС-12М (за класифікацією НАТО SS-25 Sickle), а ракети класу РСД-09 (SS-20 Saber), Р-12 (SS-4, Sandal) і Р-14 (SS-5 Skean) - зняли в озброєння.

«Вінницький» полк ліквідували. Ракетні шахти були зруйновані, перекриття технологічного блоку - пошкоджені, а сам він - частково затоплений. Тепер в комплексі панує повна розруха. Все цінне продано. Залишилися тільки бетонні стіни…

Вінничани Володимири Огнівчуки – батько і син – сняли відео власної мандрівки підземеллями та опубліковали його на YouTube-каналі «Под облаками».

Макс Мельник

2 травня, 2019