Мало кисню та забагато амонію: у Вінниці екологи дослідили воду у річці Тяжилівка

Новини Вінниці / Мало кисню та забагато амонію: у Вінниці екологи дослідили воду у річці Тяжилівка

Після численних звернень вінничан щодо забруднення води у невеличкій річці Тяжилівка фахівці Держекоінспекції у Вінницькій області взяли проби для досліджень у чотирьох точках річки:

Після численних звернень вінничан щодо забруднення води у невеличкій річці Тяжилівка фахівці Держекоінспекції у Вінницькій області взяли проби для досліджень у чотирьох точках притоки Південного Бугу:

- біля гаражного кооперативу, вул. С. Тимошенка;

- біля вул. Продольної напроти буд. 1;

- поблизу пров. Гайдамацького, буд. 1 (витік з труби);

- біля пров. Гайдамацького напроти буд. 12.

«У ході аналізу відібраних проб води були визначені основні показники забруднюючих речовин, гранично допустима концентрація яких нормується для водойм господарсько-побутового призначення. За результатами аналізу в усіх пробах спостерігався низький вміст розчинного кисню (менше 4 - мгО/дм3 ) та завищений вміст іонів амонію (найбільший вміст в пробі №1 - 5,08 мг/дм³), вміст інших забруднюючих речовин в усіх пробах знаходиться в межах норми», - повідомляє Держекоінспекція у Вінницькій області.

Як відомо, розчинений у воді кисень використовується гідробіонтами для дихання та окиснення органічних речовин. Низька концентрація розчиненого кисню негативно впливає на біохімічні та екологічні процеси у водному об’єкті.

Іони амонію – сполуки-індикатори, які свідчать про свіже забруднення води. Іон амонію з’являється у воді внаслідок розчинення у ній аміаку – продукту розкладу органічних нітрогеномістких речовин. Ця нестійка сполука швидко окислюється до нітритів і нітратів. Вміст аміаку у природних водах завжди наявний у незначних концентраціях як обов`язковий компонент. Високий вміст амонійного азоту у водоймах призводить до отруєння гідробіонтів, оскільки вільний аміак є для них сильною отрутою.

Сергій Маламура

10 вересня, 2019