Майже півсотні вчителів НУШ з Вінниччини можуть взяти участь у першій добровільній сертифікації

Новини Вінниці / Майже півсотні вчителів НУШ з Вінниччини можуть взяти участь у першій добровільній сертифікації

У січні 2019 року стартує пілотний проект сертифікації вчителів, в якому зможуть взяти участь педагоги початкових класів. Аби педагоги кожної з областей мали можливість взяти участь у добровільній сертифікації,  усі регіони матимуть гарантовану, але необов’язкову кількість місць, яку зможуть зайняти вчителі початкової школи саме цього регіону.

У січні 2019 року стартує пілотний проект сертифікації вчителів, в якому зможуть взяти участь педагоги початкових класів. Аби педагоги кожної з областей мали можливість взяти участь у добровільній сертифікації, усі регіони матимуть гарантовану, але необов’язкову кількість місць, яку зможуть зайняти вчителі початкової школи саме цього регіону.

«Ця гарантована чисельність встановлювалась пропорційно до кількості класів, а, значить, і вчителів початкової школи у кожному з регіонів», - зазначили у Міністерстві освіти і науки України.

Найбільше гарантованих місць отримають Львівська, Дніпропетровська та Одеська області – 71, 68 та 62 місця відповідно. Квота вчителів для Вінниччини, які зможуть взяти участь у добровільній сертифікації – 46 місць.

«Через механізм сертифікації ми хочемо знайти тих кращих провідників Нової української школи, агентів змін, які готові ділитися і поширювати сучасні методики навчання. Реалізувати таку мету можна лише за умови добровільності процесу, тому ми ретельно стежитимемо за дотриманням цього принципу. У 2019 році ми обмежили кількість учасників до 1 тис. осіб, а також поширили це тільки на одну категорію педагогів - вчителів початкових класів. Пілотування сертифікації також продовжиться в 2020 і 2021 роках», - заявила міністр освіти Лілія Гриневич.

Безпосередньо сертифікація складається з трьох етапів - перевірка Державною службою якості освіти практичної діяльності викладача (перевірка проводитиметься комісією незалежних експертів з середини лютого до кінця 2018-2019 навчального року та з вересня по жовтень 2019 року), зовнішнє незалежне тестування, яке буде проведено в період весняних канікул, і оцінка електронного портфоліо, в яке повинні бути включені анкета самооцінювання, опис власного навчального заняття (програма, навчальний предмет, тема, цілі, методичне забезпечення, відеофрагмент уроку) і, за бажанням педагога, додаткові матеріали. Портфоліо повинне бути завантажено на файлообмінник до 1 липня 2019 року.

Вчителі, які успішно пройшли сертифікацію, отримають надбавку в 20% до заробітної плати на час дії сертифіката (3 роки) і позачергове присвоєння наступної кваліфікаційної категорії або підтвердження діючої вищої категорії.

Єдина обов'язкова вимога до кандидатів на участь - стаж роботи не менше 2 років. Реєстрація на сертифікацію почнеться на сайті Українського центру оцінювання якості освіти 15 січня і завершиться 1 лютого 2019 року.

У міністерстві обіцяють, що непроходження сертифікації не спричинить за собою ніяких наслідків.