Майже 600 дітей на Вінниччині чекають на усиновлення

Новини Вінниці / Майже 600 дітей на Вінниччині чекають на усиновлення

Наразі на Вінниччині в обласному банку даних дітей, які можуть бути усиновленими, значиться 591 дитина. 420 з них мають братів та сестер, 61 дитина - з особливими потребами. 476 із цих дітей нині влаштовані у сімейні форми виховання.

Наразі на Вінниччині в обласному банку даних дітей, які можуть бути усиновленими, значиться 591 дитина. 420 з них мають братів та сестер, 61 дитина - з особливими потребами. 476 із цих дітей нині влаштовані у сімейні форми виховання.

Разом з тим, як зазначають у службі у справах дітей Вінницької ОДА, щорічно в області усиновлюють в середньому по пів сотні дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Загалом нині у 622 сім’ях Вінниччини проживає 725 усиновлених дітей. Цього року в області вже усиновлено 40 дітей, в тому числі 9 – іноземними громадянами.

«Важливо, що 4 українські родини усиновили по дві дитини, в процесі усиновлення родинна група з трьох дітей, а також одна родинна група з чотирьох дітей усиновлена іноземним усиновителем», - зазначають у службі у справах дітей ОДА.

Наразі на Вінниччині на обліку перебуває 48 кандидатів в усиновлювачі. Однак, якщо з усиновленням дітей, молодших 5 років проблем особливих немає, навіть є певна черга із потенційних усиновлювачів, то старших дітей усиновлюють не так активно.   

Служба у справах дітей Вінницької ОДА нагадує: діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, мають право на:

- одержання аліментів, пенсії по втраті годувальника, стипендії, інших виплат;

- щорічне безоплатне оздоровлення у дитячих санаторіях, оздоровчих і спортивних таборах;

- безоплатне забезпечення шкільною і спортивною формами, обідами на період  навчання у загальноосвітньому навчальному закладі;

- отримання єдиного квитка, який дає право на безплатне відвідування кінотеатрів, виставок, музеїв, спортивних споруд, безплатний проїзд у громадському міському (приміському) транспорті (крім таксі), який видається керівником навчально-виховного закладу, в якому навчається дитина;

- одноразову допомогу дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку;

- вступ до вищих навчальних закладів різних рівнів акредитації на пільгових умовах;

- позачергове забезпечення впорядкованим житлом після завершення перебування дітей-сиріт  та дітей, позбавлених батьківського піклування,  у відповідних закладах  для таких дітей,  дитячому будинку сімейного типу, прийомній сім’ї або завершення терміну  піклування  над  такими  дітьми та в разі відсутності  у  таких  дітей  житла.

Кожній сім’ї, яка усиновила дитину, держава гарантує:

- одноразову допомогу у зв’язку з усиновленням у розмірі як при народженні першої дитини;

- одноразову оплачувану відпустку тривалістю 56 календарнихднів (70 календарних днів – при усиновленні двох і більшедітей).

Загалом, за інформацією служби у справах дітей ОДА, нині на Вінниччині проживає більше 2300 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, з них 94% вже влаштовані до сімейних форм виховання.