Майже 22 тисячі мешканців Вінниччини цього року захотіли отримати ID-картку: з липня документ подорожчає

Новини Вінниці / Майже 22 тисячі мешканців Вінниччини цього року захотіли отримати ID-картку: з липня документ подорожчає

За чотири місяці цього року майже 22 тисячі мешканців Вінниччини звернулись до органів ДМС за оформлення паспорта у вигляді ID-картки. Торік їх отримало 55,3 тисячі вінничан, позаминулого року – 38,5 тисяч. Про це розповів начальник Управління Державної міграційної служби у Вінницькій області Борис Наливайко.

За чотири місяці цього року майже 22 тисячі мешканців Вінниччини звернулись до органів ДМС за оформлення паспорта у вигляді ID-картки. Торік їх отримало 55,3 тисячі вінничан, позаминулого року – 38,5 тисяч. Про це розповів начальник Управління Державної міграційної служби у Вінницькій області Борис Наливайко.

За його словами, оформити ID-картку вінничани можуть у всіх без винятку 32 підрозділах УДМС в області.

«У нас в кожному райцентрі є територіальний підрозділ, який забезпечений автоматизованим робочим місцем. Оформити документ можна також у 9-ти центрах надання адміністративних послуг: у Вінниці, Бару, Жмеринці, Калинівці, Козятині, Немирові, селах Агрономічному, Якушинцях та Джулинці. Крім того, для мешканців міста Вінниці ID-картку можна оформити в «Паспортному сервісі», що у «СкайПарку» по вулиці Соборній. Ресурсу в області цілком достатньо, адже загалом у підрозділах міграційної служби функціонує 92 автоматизованих робочих станції, що дають можливість приймати і оформляти документи як на закордонний паспорт, так і паспорт у вигляді ID-картки». – говорить Борис Наливайко.

Якщо ID-картку людина хоче отримати за 30 робочих днів, то нині це коштуватиме 279 гривень, а за 10 днів – 366 гривень. Із 1 липня ці послуги дещо подорожчають.

«Вартість оформлення ID-картки буде становити 345 гривень – за звичайне і 471 гривня – за прискорене оформлення». – каже Борис Наливайко.

Стосовно ж проблем, які інколи виникають у власників ID-карток, то, за словами Бориса Наливайка, вони – переважно від незнання:

«Кажуть, що у багатьох організаціях і установах відсутні пристрої, які можуть зчитувати місце реєстрації чи персональні дані особи. Хочу відповідально сказати, що програма, яка дає можливість зчитувати ID-картки, є на офіційному сайті ДП «Поліграф-Україна», її можна скачати на звичайний смартфон. І якщо власник ID-картки вказує ПІН-код, можна ознайомитись з його персональними даними, які знаходяться на безконтактному електронному носії.

Проблем із банками, де для оформлення, скажімо, кредиту потрібно зробити купу ксерокопій різних сторінок паспорта, не має бути?

«Спочатку, як тільки з’явився цей документ у вигляді ID-картки, були певні питання, але лише в одному чи двох банках. Зараз жодних проблем немає.

Такі ж проблеми й питання були під час виборів: хтось проголосувати не міг, хтось – зареєструватись кандидатом…

"Ці проблеми, можливо, вникали через незнання певними особами вимог законодавства і небажання розуміти, що цей документ – дійсний. Паспорт громадянина України є основною підставою для реалізації права голосу на виборах. Паспорт може бути як у вигляді паспортної книжечки, так і ID-картки. Громадянину, включеному до списку виборців на виборчій дільниці, не мають права відмовити в реалізації права голосу з причин відсутності в паспорті у вигляді книжечки фотокартки, яка вклеюється при досягненні 25 і 45-річного віку, або розбіжностей у виборчій адресі виборця чи з підстав відсутності відомостей щодо реєстрації місця проживання у ID-картці. Відтак, громадяни, які мають паспорти у вигляді книжечки чи ID-картки, мають абсолютно рівні права у день голосування. До речі, паспорт у вигляді книжечки виготовити вже неможливо. Громадянам оформляються винятково ID-картки».