«Ловцям шахедів» з двох військових частин у мерії Вінниці передали потрібне обладнання

Новини Вінниці / «Ловцям шахедів» з двох військових частин у мерії Вінниці передали потрібне обладнання

Сьогодні, 31 січня, Вінницький міський голова Сергій Моргунов разом із представниками депутатського корпусу, координаторами Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу передали військовим обладнання, яке допоможе полювати на ворожі дрони. Йдеться про тепловізори, прожектори та зарядні станції.

Про це повідомляє Вінницька міська рада.

Обладнання передали представникам двох військових частин, у складі яких є мобільні вогневі групи, що полюють за ворожими дронами. Таких військових часто називають «ловцями шахедів». Сьогодні вони отримали 20 тепловізорів, 40 прожекторів та 40 зарядних станцій Bandera Power.

«Це обладнання призначене для роботи мобільних вогневих груп по Вінницькому району з протидії БпЛА типу «Шахед». Це обладнання буде корисним особливо вночі. Прожектор підсвічує ціль і мобільна вогнева група, залежно від наявного у неї типу озброєння, працює по цілі. Наприклад, прожектори, які ми сьогодні отримали, можуть підсвічувати ціль на відстані трьох кілометрів», – говорить військовослужбовець, який працює у складі мобільної вогневої групи.

Міський голова Сергій Моргунов наголосив, що підтримка українських оборонців – пріоритет номер один у роботі муніципалітету та Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу.

«Сьогоднішня передача – звичайно ж, не остання. Ми знаходимося в постійній комунікації із нашими військовими, розуміємо їхні потреби. Уже маємо напрацювання, що ще потрібно придбати, наприклад, для “ловців шахедів”, – говорить Сергій Моргунов. – Ми продовжимо швидко реагувати на запити військових, як нам це дозволяє законодавство. Станом на січень цього року ми підтримуємо вже 30 частин у складі яких служать вінничани».

Серед тих, хто з початку великої війни став на захист країни, – депутат міської ради Вячеслав Заремба. Він так само постійно знаходиться на зв’язку зі своїми колегами, координаторами Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу. Серед них – Петро Бабій, Роман Андронійчук та Олександр Чернега.

«Ми постійно знаходимося в комунікації із нашими військовими. Зрозуміло, що у кожного з нас є друзі, товариші, знайомі, наші виборці, які захищають Україну у складі тієї чи іншої військової частини, – розповідає координатор Гуманітарного штабу, депутат ВМР Олександр Чернега. – Ми отримуємо запити від військових, у найкоротші терміни їх опрацьовуємо і передаємо усе необхідне обладнання нашим оборонцям».

Загалом на пріоритет «Безпека та оборона» цьогоріч у бюджеті громади передбачили майже 1 млрд грн, а це третина коштів, які не входять до захищених статтей.

«Міська рада допомагає нашим оборонцям в межах чинного законодавства. Усе залежить від потреб військових. Ми можемо передавати їм кошти у вигляді субвенцій, і військова частина сама закуповує все необхідне. Або ж виконавчий комітет міської ради оголошує тендери на придбання необхідного обладнання для наших армійців», – зауважує директор департаменту цивільного захисту Олег Парфілов.

Нагадаємо, лише під час минулої сесії, 26 січня, депутати міської ради проголосували за виділення додаткових 100 млн грн на підтримку Захисників та Захисниць. З них 50 млн грн підуть на придбання військових облігацій. За ці кошти держава зможе закупити важку армійську техніку, яку не мають права закуповувати органи місцевого самоврядування.